2011. április 28., csütörtök

Narancsos-vörösboros-balzsamecetes hagymalekvár és narancsos-diós puszedlik

2010. december 23., Karácsony: A kezdet
Ahogy minden indult. 2010 Karácsonyán elgondolkodtam, mit is adhatnék ajándékba a családtagoknak, barátoknak. Rájöttem rövid töprengés után, hogy az elmúlt években annyira buzgó és adakozó voltam, hogy mindenkinek mindene meg van.
Egy dolog maradt hát: hand made ajándékok.
Amennyire furcsának is tűnt ez először, annyira könnyű volt a kivitelezés. Így nézett hát ki mindez megvalósítva:

NARANCSOS-VÖRÖSBOROS-BALZSAMECETES HAGYMALEKVÁR (kb. 2 dl)
Hozzávalók:
- 4 közepes fej lilahagyma
- 3 ek. olíva olaj - én legtöbbször Bertolli Classico-t használok 
- 2 ek. cukor - helyettesíthető mézzel vagy barnacukorral is, én barnacukrot használok -
- 2 dl minőségi vörösbor
- 1 naracs leve
- 2 ek. modenai balzsamecet
- só, bors
Elkészítés:
A hagymát félbe vágjuk és szálasra daraboljuk. Beletesszük egy fazékba és olajon a cukorral elkezdjük barnára, szinte szószosra karamellizálni közepes lángon állnadó keverés mellett, mert gyorsan odaég. Ekkor beleteszem a vörösbort, a narancslevet, a balzsamecetet és ízlés szerint sózom, borsozom. Addig főzöm, amíg lekvár álagú nem lesz.
Remek kísérő sültekhez, de szimplán kenyérre kenve is nagyon finom. 


NARANCSOS-DIÓS PUSZEDLIK (kb. 20 puszedli)
Hozzávalók:
-  10 dkg étcsokoládé - én leginkább a klasszikus Szerencsi étcsokoládét használom -
- 1 dkg liszt
- 6 dkg dió
- 1 tojásfehérje
- 2,8 dkg barnacukor
- 1 narancs reszelt héja

Elkészítés:
A csokoládét gőz fölött egy tálban felolvasztjuk. Közben a diót illatosra pirítjuk és durvára törjük, majd összekeverjük a diót a liszttel és a narancs héjjával. 
A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukruot és kemény habot verünk belőle. 
Ezután óvatosan egy fakanállal hozzákeverjük a habhoz a lisztes-narancshéjas diót és rögtön utána a felolvadt csokit is.
Viszonylag sűrű masszát kapunk. A sütőbe sütőpapírt helyezünk, s egy teáskanállal apró kupacokat teszünk a masszából a sütőpapírra. 175 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése