2011. május 14., szombat

Epres hétvége: Eperkrémleves, Csirkemell mézes-konyakos-spárgás eperöntettel

Ha az ember mostanában kimegy a piacra, mást sem lát, csak epret, spárgát, epret, spárgát, és így tovább :-D. Nem is kell, hogy céltudatosan induljunk el reggel, úgyis epret és spárgát fogunk főzni.... :-D
Nálam sem történt ez másképp. Telepakoltam a kosaramat eperrel és spárgálva, s közben azon gondolkodtam, mi is legyen belőlük. Íme az eredmény:

EPERKRÉMLEVES, CSIRKEMELL MÉZES-KONYAKOS-SPÁRGÁS EPERÖNTETTEL
EPERKRÉMLEVES - 2 főre -
Hozzávalók:
- kb. 15 dkg szép eper
- fél citrom leve 
- 1 kupak vanília eszencia
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 csipet őrölt fahéj
- 3 db. szegfűszeg
- kb. 1-1,5 l víz
- 4-6 púpos ek. kristálycukor
- 1 dl tej
- fél csomag eper vagy puncs puding

Elkészítés:
Az epret mossuk meg és csumázzuk le, majd vágjuk fel négy darabba. Tegyük egy levesfőző fazékba, öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a citrom levét, vanília eszenciát, kardamomot, fahéjat és szegfűszeget - tehetjük teatojásba is, hogy könnyebb legyen eltávolítani -. Közepes lángon főzzük kb. 10 percig, amíg az eperdarabok szét nem esnek. Ekkor szedjük ki belőle a szegfűszeget - vagy teatojást -, és kézi mixerrel mixeljük össze. Ekkor már kis lángon tegyük vissza a tűzre. Egy kis tálba keverjük össze a pudingot és a tejet és folyamatos keverés mellett adjuk a leveshez. Főzzük addig, amíg kellően sűrű nem lesz, kb. 10-15 percig - ne feledjük, hogy a puding miatt amikor hül a leves, még kicsit sűrűsödik -, s a végén adjuk hozzá a cukrot. Itt nem árt folyamatosan kóstolni, mert nem mindenki szereti egyformán édesen. Kezdjük 4 kanállal, s ha még kell bele, akkor addig adagoljuk a cukrot, amíg nem lesz megfelelő. A cukorral folyamatos keverés mellett főzzük még 1-2 percig, majd hideg vizes tálba téve hűtsük le. A végén tejszínhab is tehető a tetejére. 

CSIRKEMELL MÉZES-KONYAKOS-SPÁRGÁS EPERÖNTETTEL - 2 főre -
Hozzávalók:
- 1 csirkemell filézve
- 2 ek. olaj
- 1 csomag spárga - 0,5 kg -
- spárga előfőzéséhez: 0,5 l víz, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 1 tk. citromlé
- 25 dkg eper
- 4 ek. méz
- 2 ek. víz
- 4 ek. konyak
- 1 púpos tk. liszt
- só, őrölt bors

Elkészítés: 
Feltesszük a spárgát a hozzávalókkal főzni és kb. 5 perc alatt megfőzzük. Kiszedjük és azonnal hideg vagy jeges vízbe tesszük kihűlni, hogy ne puhuljon tovább. Ha kihűlt, kiszedjük a vízből és papírtörlőn hagyjuk megszáradni.
A csirkemellett felszeleteljük, sózzuk és borsozzuk. Az olajat felhevítjük és nagy lángon a csirkeszeleteket megsütjük hirtelen mindkét oldalukat, hogy szép, világosbarnák legyenek. Ez után a csirkecsíkokra teszünk 2 ek. mézet és a vizet, s közepes lángon, fedő alatt megpároljuk. Ha elpárolgott a víz a húsokat kiszedjük és melegen tartjük. A serpenyőbe beleöntünk 3 ek. konyakot és felkaparjuk a leragadt húsmaradékokat egy fakanállal. Kb. 2 percig hagyjuk a konyakot rotyogni, majd hozzáadunk 2 szem négybe vágott epret és a maradék mézet - ettől lesz szép piros az öntet. Kb. 2 percig főzzük, ekkor már az eper szétfő. A maradék 1 ek. konyakot elkeverem a liszttel és az öntethez adom, hogy besűrűsítse, s ízlés szerint sózom, borsozom - nekem ma elég sűrű volt a liszt nélkül is, de lehet, hogy másnak nem lesz megfelelő úgy. De ha elég sűrűnek érzékeljük, akkor nem kell a liszt, csak a maradék konyakot öntsük hozzá és pár perc alatt sűrítsük be ismét -. Ekkor a megfőtt spárgákat kb. 3 cm-es darabokra vágjuk, az epreket pedig felnégyeljuük, s belekeverjük az öntetbe, mely alatt a láng már takarékon ég csak. Kb. 2-3-szor forgassuk csak át, hogy az eper ne nagyon essen össze. A húst tányérra helyezzük, rászedjük az öntetet és főtt rizzsel tálaljuk.

Tipp: ha nem zacskós rizst főzünk, hanem rendeset, akkor előtte egy kis olajon pirítsuk meg a rizst halvány barnára és utána öntsük fel a vízzel megfőni, mert sokkal jobb lesz az íze.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése