2011. május 29., vasárnap

A francia álom - palacsintabatyu piros gyümölcsökkel

Ma egy kicsit tovább gondoltam egy híres francia cukrász, Alain Ducasse egyik palacsinta receptjét. Ezt a könnyű ételt bármilyen évszakban el lehet készíteni aktuális gyümölcsökből, és különböző önteteket lehet hozzá használni. Legnagyobb örömömre, most a piros gyümölcsök időszaka van, így hát ebből készítettem palacsintabatyut, és a saját levéből adtam hozzá az öntetet.

A FRANCIA ÁLOM - PALACSINTABATYU piros gyümölcsökkel


A PALACSINTA
Hozzávalók - kb. 10-12 palacsintához -:
- 50 cl tej
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 g vaj
- 7 g olaj
- 10 g cukor
- 1 csipet só
- 1-1 narancs és citrom reszelt héja
- kb. 1 dl szénsavas ásványvíz
- kevés olaj a sütéshez
- kevés porcukor a végén a díszítéshez

Elkészítés:
A lisztet a cukorral összekeverjük. Egy külön tálba felverjük a tojást a sóval és óvatosan hozzáöntjük a cukros lisztet. Ezután összekeverjük az olajjal és a felolvasztott vajjal és a narancs és citrom reszelt héjával. Ekkor elég sűrű tésztát kapunk. Elkezdünk adagolni hozzá annyi ásványvizet, hogy folyékony, de nem híg állagú tésztát kapjunk. 2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Majd utána egy kicsit kiolajozunk egy serpenyőt, de ne nagyon, ne legyen olajos a palacsinta tészta, s szép, vékony palacsintákat sütünk.

A TÖLTELÉK
Hozzávalók:
- 8 dkg málna
- 4-6 szem közepes eper
- fél doboz fekete áfonya
- 2 ek. cukor
- kb. 2 dkg vaj

Elkészítés:
Az epreket négybe vágjuk, majd a fekete áfonyával, a cukorral és a vajjal feltesszük párolódni közepes lángon. Amikor már az eper megpuhult - nem ment szét, hanem csak puha lett - hozzáadjuk a málnát is és kb. még 1 percig pároljuk, hogy a málna ne legyen pépes, hanem egészbe maradjon. Ekkor kiszedjük, a kieresztett levet a fazékban hagyjuk és közepes lángon lekvárrá sűrítjük. 

A PALACSINTABATYU ELKÉSZÍTÉSE 
A palacsinták közepébe egyenként kb. 1-1,5 ek. párolt gyümölcsöt teszünk és felül összefogva, kis batyukat készítünk belőle. S összetűzzük vagy fogpiszkálóval, vagy szárított vanília rúddal, esetleg saslik fával.
Tányérra tesszük, megszórjuk porcukorral és a tányérra teszünk a saját levéből készült lekvárból, ebbe lehet mártogatni a palacsinta falatokat. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése