2011. május 14., szombat

Házi praktikák: vanília eszencia, mandula eszencia, vaníliás cukor

A napokban egy barátnőmnek ajánlottam egy ételbe a vanília eszenciát, s szörnyülködve hívott, hogy ez szinte csillagászati áron van, ő inkább aromát vesz. Mondtam neki, hogy azt inkább ne, akkor most barátkozzon meg a kis, fekete pöttyökkel és tegyen bele vanília rudat. Végiggondoltam, hogy kb. mennyiért is lehetne előállítani a vanília eszenciát, s arra jutottam, hogy mindenképp a bolti ár alatt van. S ha már vanília eszencia, akkor már feltétlen mandula eszencia is jöjjön, s ha ti is több vanília rudat vesztek, mint amennyire szükség lenne :-D, akkor sincs semmi baj, készítsetek belőle vaníliás cukrot. S mindezt persze házilag!

VANÍLIA ESZENCIA, MANDULA ESZENCIA, VANÍLIÁS CUKOR 
VANÍLIA ESZENCIA - 4 cl -
Hozzávalók:
- 2,5 szál Bourbon vanília rúd
- 4 cl 70%-os tisztaszesz - vagy jó minőségű vodka -

Elkészítés:
Vegyünk egy 4 cl-es üveget. A vanília rudakat hosszábban vágjuk félbe, majd keresztbe is és tegyük bele az üvegbe. Öntsük fel az alkohollal. Tegyük sötét helyre és 6 héten keresztül minden nap rázzuk fel.

MANDULA ESZENCIA - 4 cl - 
Hozzávalók:
- egy nagy csipet hántolt, szeletelt mandula - a nagy csipetnél mind az 5 ujjadat használod -
- 4 cl 70%-os tisztaszesz - vagy jó minőségű vodka -

Elkészítés:
A mandulát tegyük egy nylon zacskó csücskébe, fogjuk össze és klopfolóval törjük össze kristálycukor nagyságúra. a mandulát. Majd - nagy nehezen :-D - rakjuk bele a 4 cl-es üvegbe és öntsük fel alkohollal. Zárjuk le és rázzuk fel, hogy a mandulát átjárja az alkohol. Tegyük sötét helyre és 6 héten keresztül minden nap rázzuk fel. Amikor letelt a 6 hét, szűrjük le egy sűrű lyukú szűrővel és a mandula mehet a kukába és ott a tiszta eszencia.

VANÍLIÁS CUKOR - 2 dl - 
Hozzávalók:
- 2 dl kristálycukor
- fél vanília rúd

Elkészítés:
A cukrot öntsük bele egy üvegbe, majd a vaníliát kaparjuk ki. A magokat tegyük a cukorhoz, zárjuk le és jó alaposan rázzuk addig, amíg a vanília magok szétszóródnak a cukorban és nem összeállt gömböcskéket alkotnak. Majd a két fél vanília héjjat is szúrjuk bele a cukorba. Pár hét alatt átveszi a vanília ízét.
Adagolás: 1 cs. vaníliás cukor=1 csapott ek. házi vaníliás cukor
Amikor sütit sütünk és kimarad belőle a vanília héj, nyugodtan szúrjuk bele a cukros üvegünkbe, s néha pótoljuk a cukrot is benne. Amikor a benne lévő héjjak már rugalmassá válnak, akkor mozsárban vagy kávédarálón őröljük meg, s mehet bele a cukros üvegünkbe. 

Tipp: az elkészítés napján a naptárunkba írjuk fel a 6. hét múlva lévő naphoz, hogy ott jár le az eszenciánk 6 hete, onnantól lehet használni. 6 hetet mindenképp várni kell vele, hogy jól kijöjjön az aromája. 
Az üvegeket tegyük olyan helyre, ahol biztos nem felejtjük el minden nap felrázni. Én a napot mindig egy teával kezdem, ezért a teafüvem mellé tettem, így minden reggel felrázom.


4 megjegyzés:

  1. Szio szintèn csoki:)
    Hol lehet ilyen szèp pici üvegeket kapni?

    VálaszTörlés
  2. Szia Vianne,
    Nem tudom hol laksz, de én a hosszú kis üvegeket Kecskeméten a Goods Marketben vettem, a kicsi és tömzsi üveg sajnos Olaszországból "érkezett" és gesztenyemézet tartalmazott, így azt kicsit nehezebb feladat beszerezni :-D.
    Rozmaring&Csokoládé

    VálaszTörlés
  3. Igen a hosszúkàs érdekelt. Budàn, de van kecskemèti ismerősöm:) köszönöm!
    Levendula&Csokoládé

    VálaszTörlés
  4. Szia Levendula&Csokoládé :-D,
    Nagyon szívesen!
    De ha van kedved, látogass el Kecskemétre, szeretettel várlak, legalább megtárgyaljuk ezt az közös, csokoládé szeretetet...s a levendulát is, mert nagyon kevésen múlott, hetekig tipródtam a rozmaring és levendula között, de mégiscsak a rozmaring nyert...még szerencse :-DDDDD.
    Annamari
    Rozmaring&Csokoládé

    VálaszTörlés