2011. május 15., vasárnap

Zúzapörkölt házi nokedlivel és házi tejföllel

Egyre jobban kezdem észre venni, hogy vasárnaponként igyekszem mindig valamilyen magyar, magyaros, vagy gyerekkorom hangulatát idéző ételt az asztalra tenni.
Most sincs ez másképp. 
A belsőséget nagyon sok ember sajnos nem szereti és még talán ennél is több ember meg sem kósolta eddig.
Akik nem ettek még szárnyas belsőséget, azoknak meleg szívvel tudom ajánlani, próbálják ki mindenképp, nem olyan félelmetes az, mint amennyire tartanak tőle az emberek.
S hogy teljes legyen a siker, készítsünk most el egyet házilag, mert az biztos, hogy jó lesz.

ZÚZAPÖRKÖLT HÁZI NOKEDLIVEL ÉS HÁZI TEJFÖLLEL - 2 személyre -
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkezúza
- 1 db. közepes fej paradicsom
- 2 ek. olaj
- 1 db. kisebb tv paprika
- 1 közepes fej hagyma
- 1 nagyobb darab fokhagyma
- 1-1-1 púpos tk. gulyáskrém, pirosarany, pörköltkrém
- 1 db. babérlevél
- 3 púpozott tk. őrölt pirospaprika
- 1/3-1/3 tk. őrölt bors és őrölt kömény
- só, víz

Elkészítés:
A zúzákat feldaraboljuk kb. 4 darabba. A paradicsomot, paprikát és vöröshagymát felszeleteljük vékony csíkokra, majd a fokhagymát apró darabokra vágjuk és egy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a babérlevelet és az olajat és lecsós alapot készítünk belőle. Majd hozzákeverjük a pirosaranyat, gulyáskrémet, pörköltkrémet és egy csipet sót, valamint 1/3 tk. őrölt borsot, 1/3 tk. őrölt köményt.
Egyszer-kétszer átkeverjük és hozzáadjuk az őrölt paprikát. Egyszer átkeverjük alaposan, s máris beletesszük a feldarabolt csirkezúzát és felöntjük fél dl. vízzel. Ne ijedjünk meg, a zúza még levet fog ereszteni, lesz alatt szaft elég. Lefedjük egy fedővel és kis lángon hagyjuk megpuhulni a zúzákat - ez kb. bő 1 óra, de amikor már 1 órája fő, akkor meg kell kóstolni, ha már nem serceg a fogunk alatt és puha is, akkor kész van -. Ekkor ellenőrizzük a sósságát is. Egy nagyon kicsivel legyen sósabb, mint ahogy étkezni szoktunk, mert a nokedli nem lesz sós, így jól kompenzálja a pörkölt.
Amíg fő a pörkölt, elkészítjük a nokedlit.

HÁZI NOKEDLI - 2 személyre - 
Hozzávalók:
- kb. 15 dkg liszt
- 1 közepes tojás
- egy csipet só
- kb. 3/4 dl víz
- a főzéshez egy fazék víz - bele egy csipet só és 1 tk. olaj

Elkészítés:
A lisztet egy tálba öntük. A közepére egy lyukat fúrunk, s beleütjük a tojást. Majd megszórjuk egy csipet sóval és hozzáöntjük a vizet és fakanállal összekeverjük. Lágy masszát kell kapnunk. Ha túl kemény, akkor tegyünk bele vizet, ha nagyon folyik, akkor pedig kis lisztet.
Feltesszük a fazék vizet főni, beletesszük a sót és az olajat. Levesszük takarékra amíg a nokedlit készítjük. A nokedlit fa szaggatóra tesszük és egy szervíz késsel csíkot vágunk belőle, majd beleszaggatjuk a vízbe. Újabb csík, újabb szaggatás, egészen addig, amíg el nem fogy a massza. Időnként keverjük meg egy fakanállal, hogy ne ragadjanak össze a nokedlik. Amikor már minden massza a vízben van, felvesszük alatta a lángot, s amikor a nokedlik feljönnek a felszínre, akkor leszűrjük a nokedlit egy szűrőn - nagyon figyeljük, mert pillanatok alatt kifut -.
A végén a nokedlit egy tányérra szedjük, a tetejére teszünk a zúzapörköltből és házi tejfölt teszünk a tetejére. Olyan savanyúsággal fogyasztjuk, amilyennel szeretnénk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése