2011. június 11., szombat

Egy csipetnyi Andalúzia 3. főző program: Salmorejo ropogós sonkával és zöldségchipsszel

Egy újabb andalúz finomságot varázsolhatunk az asztalra kb. 20-30 perc alatt. A mediterrán országokban nem igazán közkedvelt a meleg leves, ami nem is csoda, hiszen nagy szerencséjükre, náluk leginkább meleg az időjárás. Így tehát ez a leves is hideg. Nyári, meleg napokon nincs is jobb ennél a savanyú, üdítő és friss ételnél.

SALMOREJO ROPOGÓS SONKÁVAL ÉS ZÖLDSÉGCHIPSSZEL
 

Hozzávalók - 2 személyre - 
- 50 dkg érett, friss paradicsom
- 35 gr kenyér
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só
- 2,5 ek jerezi borecet - nagyon végső esetben modenai balzsamecet -
- 2 ek KIVÁLÓ minőségű olívaolaj
- 1,5 dl hideg víz
- 10 dkg vékonyra szeletelt sonka - ha kitartunk a spanyol konyha remekei mellett, az kiváló gondolat, de egy dologra figyeljünk: serrano sonkát ne használjunk sütésre, mert elveszíti a jellegzetességét, az ibér sonka sokkal jobb, viszont a leves tetejére szórt sonka már lehet serrano -
- 1 db nagy - vagy 2 db közepes - tanyasi tojás
- zöldségek a chipszhez - répa, padlizsán, fehérrépa, cukkini, stb., ki mit szeret -

Elkészítés:
Először elkészítjük a salmorejot. A paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk és egy mély lábasba tesszük. A fokhagymát felszeleteljük és a paradicsomhoz tesszük, majd megszórjuk 2-3 nagy csipet sóval. Beletépkedjük a kenyeret is. Ezután egy kézi robotmixerrel jó alaposan összepépesítjük. Ekkor beletesszük a vizet - ha valaki még hígítani akarja, tegyen bele nyugodtan még fél dl-ert, hiszen a kenyér úgyis besűrűsíti amikor áll egy kicsit, de arra azért figyeljünk, hogy ez nem egy folyékony leves, inkább olyan az állaga, mint a krémleveseknek -. Amikor ez kész, megkóstoljuk elég sós-e, s ha kell még bele, akkor teszünk. Ha nem, akkor beletesszük az ecetet és az olajat és alaposan elkeverjük - ezt már lehet egyszerű fakanállal vagy kanállal is -. Ezzel a salmorejo el is készült, félre tesszük.
A következő lépés a kiegészítők. 5 dkg sonkát sütőpapírra teszünk és a zöldségeket nagyon vékonyra szeleteljük, majd 200 fokon megsütjük őket. Közben feltesszük főni a tojást is. Amikor minden kész, a maradék 5 dkg sonkát apró kockára vágjuk és a főtt tojást is, s megszórjuk vele a salmorejot. Zöldségchipsszel és sült sonkával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése