2011. június 22., szerda

Fekete olívabogyós nyúlmájpástétom vaníliás citrommártással

Ha eltekintünk attól a ténytől, hogy a nyúl egy valóban kedves állat, akkor máris elmondhatjuk róla, hogy az egyik legegészségesebb hússal rendelkező állat, amit fogyasztani lehet. Felesleges zsír nincs rajta, valamint növénnyel táplálkozik. Ez a két összetevő máris elég ahhoz, hogy kedvet kapjunk a nyúlhús fogyasztására. 
S mi is van a belsőségekkel? Sok ember nem szereti. Sajnos nem azért, mert megkóstolta és nem ízlik nekik, hanem azért, mert nem is éreznek affinitást arra, hogy megkóstolják, mert az mégsem hús, hanem valami más. Igen, ez tény, hogy kicsit valami más. De ha megfelelően fűszerezzük és tálaljuk, akár kedvet is lehet hozzá kapni. Ha másra nem is, egy kóstolás erejéig mindenképp.

FEKETE OLÍVABOGYÓS NYÚLMÁJPÁSTÉTOM VANÍLIÁS CITROMMÁRTÁSSAL


Hozzávalók - kb. 4-6 személynek előételnek - 
Nyúlmájpástétom
- 250 gr nyúlmáj
- 75 gr + 10 gr vaj
- 50 gr magozott, fekete olívabogyó
- 1 szelet bacon
- fél db. nagy vöröshagyma
- negyed szerecsendió
- fél púpos tk. majoranna, zsálya, kakukkfű + mindegyikből egy csipet
- 2 ek. brandy 
- 1/2 csokor petrezselyem
- só, bors

 Vaníliás citrommártás
- 1 dl tej
- 1 púpos ek. liszt
- 2 tk. cukor
- 4 tk. főzőtejszín
- 2 db - lehetőleg nem túl savanyú - citrom leve
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 kk. vanília eszencia
- 1 kicsit vagy 1/2 közepes tojás sárgája
- só, bors

Elkészítés
Nyúlmájpástétom
A hagymát felkockázom és a 75 gr vajon és a szelet bacon-ön üvegesre párolom. Ekkor hozzáadom a kockára vágott nyúlmájat, felszeletelt olívabogyót, a majorannát, zsályát és kakukkfüvet. Kb. 15 percig párolom, míg a máj meg nem puhul. és egy kicsit  meg is pirulhat. A vége előtt 2 perccel hozzáadom  a brandy-t, hogy az alkohol nagy része kifőjön belőle, s elzárom alatta a tüzet. Ezután sózom, borsozom, és hozzákeverek még egy-egy-egy csipet majorannát, zsályát és kakukkfüvet, az apróra vágott petrezselymet és a 10 gr vajat, valamint a negyed szerecsendiót is belereszelem. Majd az egészet kézi botmixerrel összepépesítem. Megkóstolom, s ha kell még bele valami, akkor beleteszem. Ha kihűlt, egy éjszakára hűtőbe teszem. 

Vaníliás citrommártás
A tejet feltesszük melegedni a reszelt citromhéjjal és cukorral a legkisebb gázrózsa közepes lángjára. Amikor már kicsit forr, habverővel, óvatosan adagolva elkeverjük benne csomómentesre a lisztet, így eléggé sűrű szószt kapunk. Ekkor levesszük a tűzről. Majd beleöntjük a citromlevet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hozzáöntjük a tejszínt is. Ismét visszatesszük a legkisebb gázrózsa közepes lángjára és sűrűsödésig keverjük, mert a citromlétől és tejszíntől felhígul. Miután besűrűsödött, levesszük a tűzről elkeverjük benne a tojás sárgáját és a vanília eszenciát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése