2011. augusztus 27., szombat

Gyors, nyári ebéd: Brandys-vörösboros szilvakrémleves, bacon-be göngyölt majorannás csirkemáj rozmaringos burgonyával és tejfölös uborkasalátával

Két hét kihagyás után amikor az ember ismét a piacon találja magát, ráébred arra, mennyire is szeretik az árusok, mert valóban hiányolják és pontosan tudják milyen régen nem is járt a standjukon. Így jártam én is ma. Egy hét nyaralás és egy újabb hét piacmentes élet után ismét a standok sorai között találtam magam. Kedves emberek, hosszas beszélgetések a termésről, a nyaralásról, a nyár végéről és mi ki tudja miről. Aztán egy gyors pillantás az órára, s annál hosszabb kétségbeesés. Szombat délelőtt 11 óra van, s nem az, hogy ebéd nincs még, de még ötlet sem. Pillanatok alatt összeállt elméleti úton az ebéd, s nagyon gyorsan el is készült gyakorlatban is. 13 órakor már az asztalnál ültünk és ebédeltünk. De mit is?

GYORS, NYÁRI EBÉD: BRANDYS-VÖRÖSBOROS SZILVAKRÉMLEVES, BACON-BE GÖNGYÖLT MAJORANNÁS CSIRKEMÁJ ROZMARINGOS BURGONYÁVAL ÉS TEJFÖLÖS UBORKASALÁTÁVAL
BRANDYS-VÖRÖSBOROS SZILVAKRÉMLEVES
Hozzávalók - 2 személyre -
- 0,5 kg szilva - én japán szilvát használtam, ami nagyon hasonlít a ringlóhoz -
- 1+1 dl víz
- 1,5 dl barna cukor
- 1 csapott kk. őrölt fahéj
- 1 csipet só, bors
- 1,5 dl tejszín
- 3/4 dl vörösbor
- 1 ek. citromlé
- 0,5 tk. reszelt citromhéj
- 1,5 ek. brandy


Elkészítés
A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk. A cukrot egy lábosban picit karamellizáljuk, majd felöntjük 1 dl vízzel, és hagyjuk sziruposodni egy picit. Utána beleforgatjuk a szilvákat, pár percig így kevergetjük a szirupban a gyümölcsöt, majd felöntjük a maradék 1 dl vízzel. 
Kicsit sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a fahéjat is és a kis gázrózsa közepes lángján felforraljuk. Hozzáadjuk a bort, a citrom levét és héjját, majd addig főzzük, amíg a szilvák meg nem puhulnak, szét nem esnek. Ha megpuhultak a szilvák, botmixerrel krémesre keverjük. Ekkor beletesszük a tejszínt és pár percig főzzük benne. A tűzről levétel előtt 1-2 perccel hozzáadjuk a brandyt, majd mielőtt levennénk, megkóstoljuk, kell-e még bele valami. Ha kell, pótoljuk, ha nem, akkor kész vagyunk. 

BACON-BE GÖNGYÖLT MAJORANNÁS CSIRKEMÁJ ROZMARINGOS BURGONYÁVAL
Hozzávalók - 2 személyre -
- 4 db csirkemáj
- 8 db bacon csík
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 nagy csipet majoranna
- ételízesítő
- bors
- olaj a sütéshez
- néhány szem közepesnél kisebb burgonya

Elkészítés
A májakat két részbe vágjuk - hiszen a csirkemájnak két, egymástól szétválasztható része van -. A fokhagymát pépesítjük, s belekeverjük a majorannát és a borsot. A májakat megszórjuk ételízesítővel - vigyázzunk, mert a bacon is sós, nem kell rá túl sok -, s megkenjük vékonyan a péppel a májakat. Majd darabonként 1 csík baconbe tekerjük. A bacon végével lefelé egy tűzálló tálba tesszük, kevés olajat locsolunk rá és 180 fokon megsütjük. Néha szúrjuk meg villával, hogy tudjuk, mikor jó, de látni is lehet.
A burgonyákat ha kell megpucoljuk - az új krumplit nem kell -, félbe vágjuk és tűzálló tálba tesszük. Megsózzuk és rozmaringot szórunk rá, majd 200 fokos sütőben kevés olajon megsütjük.

TEJFÖLÖS UBORKASALÁTA 
Hozzávalók - 2 személy része -
- 1 nagyobb kígyóuborka
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 púpos ek. házi tejföl
- só
- víz
- cukor
- 2-3 tk. 10%-os ecet

Elkészítés
Az uborkát megpucoljuk és legyaluljuk. Megsózzuk, s pár percig hagyjuk állni. Ekkor kiengedi a levét, amire nincs szükségünk, mert a keserű rész ilyenkor kiválik belőle. Pár perc múlva jó alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, s tálba tesszük. Engedünk rá egy kevés - kb. 1 ek. - hideg vizet, teszünk rá egy kevés sót, egy kevés cukrot - kb. 1 tk. -, s az ecetet. Jól összekeverjük egy kanállal. A fokhagymát pépesítjük és azt is rátesszük, s a végén tejfölt kanalazunk rá. Jól elkeverjük, hűtőbe tesszük, s néha megkeverjük fogyasztás előtt, hogy az ízek összeérjenek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése