2011. december 3., szombat

Dolce Vita - az én (íz)világom: Mediterrán randevú – szent jakab kagyló héjában zöld salátával, szárított paradicsomos gesztenyés polenta és sültpaprika zselé kísérővel, pirított fenyőmagos-mandulás sült édeskömény társaságában

Ha egy jó könyvet olvasok, mindig képes vagyok olyan szinten a hatása alá kerülni, hogy úgy érzem, az adott pillanatban megélem az eseményeket.
Így történt ez tegnap este is. S az lett az átélés vége, hogy hiányozni kezdett a nyár, a tenger, a tenger illata és az ezzel járó finomságok.
Visszahoztam belőle ma délelőtt annyit, amennyit csak tudtam

DOLCE VITA - AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM: MEDITERRÁN RANDEVÚ - SZENT JAKAB KAGYLÓ HÉJÁBAN ZÖLD SALÁTÁVAL, SZÁRÍTOTT PARADICSOMOS GESZTENYÉS POLENTÁVAL ÉS SÜLTPAPRIKA ZSELÉ KÍSÉRŐVEL, PIRÍTOTT FENYŐMAGOS-MANDULÁS SÜLT ÉDESKÖMÉNY TÁRSASÁGÁBAN


Hozzávalók – 2 személyre –
- 8 db. szent jakab kagyló
- 2 db. szent jakab kagylóhéj
- kevés reszelt citromhéj és apróra vágott petrezselyem, só, bors

sült paprika zseléhez
- fél nagyobb piros pritaminpaprika megsütve
- 2 ek. paradicsomlé
- 1 db. zselélap
- késhegynyi paszírozott foghagyma
- só, bors

polentához
- 0,4 dl tej
- 1 dl víz
- 1 dl minőségi, száraz fehérbor
- 0,1 ek. só
- 0,1 tk. világos barna cukor
- 0,25 ek. olíva olaj
- 0,25 ek. vaj
- 2,5 dkg kukoricadara
- 0,85 dkg gesztenyeliszt
- 3 db. apróra vágott szárított paradicsom
- szerecsendió, só

édeskömény saláta
- 1 db. édeskömény
- olaj a sütéshez
- 1 ek. hántolatlan mandula
- 1 tk. fenyőmag
- 1 tk. olíva olaj
- 1 tk. citromlé
- só, bors

zöldsaláta
- 1 marék vegyes, zöld saláta – én a Metroban kapható „Mesclan” nevű keveréket használtam –
- 1 szár szárzeller
- olíva olaj, citromlé, só, bors

Elkészítés
Először a sült paprika zselét készítjük el. A paprikát alufóliára téve, 220 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor lehúzzuk a héját, apróra vágjuk, s feltesszük főni a paradicsomlével, fokhagymával, kevés sóval és borssal. Közben a zselatinlapot hideg vízbe tesszük 5 percre. Kb. 5 perc főzés után összeturmixoljuk a paprikát, a zselatinlapot kicsavarjuk és a még meleg masszába tesszük. Olyan fazékba öntjük, amelyen max. ¾ cm vastag lesz. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük, ahol pár óra alatt zselévé dermed.
Másodszor a polentát készítjük el. A tejet, vizet, bort, sót, cukrot, olíva olajat és a vaj felét felforraljuk. Amikor forr, óvatosan belecsurgatjuk a két liszt keverékét, s kb. 20 percig főzzük. A vége felé hozzáadjuk a szárított paradicsomot. Amikor kész, beletesszük a maradék vajat, a sót és kb. 1 kk-nyi szerecsendiót reszelünk rá. Majd egy fazékba tesszük max. ¾ cm vastagon és megvárjuk, amíg kihűl. Ha kihűlt, pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle, s 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A sülés közben jöhet az édeskömény. Az édeskömény fodrait levágjuk, félbe vágjuk és lobogó, sót vízben 10 perc alatt megsütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a magokat. A fenyőmagot enyhén megpirítjuk, és apró darabokra vágjuk. A mandulát nagyon kevés olajban megpirítjuk, majd kiszedjük úgy, hogy az olaj a serpenyőben maradjon. Mozsárba apróra törjük és hozzákeverjük az apróra vágott fenyőmagot.
Ha elkészült az édeskömény, papírtörlővel megszárítjuk, s kevés, de forró olajon minden oldalát aranybarnára sütünk. Ha kész, negyedekre vágjuk, és a torzsáját kiszedjük.
Kezdhetjük a tálalást. A kagylóhéjba teszünk annyi salátát, amennyi belefér. Utána 2 db. negyed édesköményt helyezünk a tányérra, összekeverjük az olíva olajat, a citromot, sót és borsot, s nagyon keveset az édesköményre locsolunk, majd megszórjuk az összekevert, pirított magokkal.
Utána a sültpaprika zselé és a polenta következik. A zseléből is köröket vágunk, s egymás tetejére teszünk pár darabot felváltva.
Ha ez kész, akkor sütjük csak ki a kagylót. Akinek biztosabb, nyugodtan vágja félbe a kagylókat és úgy süsse meg. A kagylóhúsokat megsózzuk és megborsozzuk, s zsiradékmentes, forró serpenyőbe tesszük, s minden oldalát addig sütjük, amíg enyhén barna nem lesz. Ez kb. 2 perc oldalanként.
Majd ha kész, a kagylóhéjban lévő salátára helyezzük őket és kevés citromhéjat reszelünk a tetejére és meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése