2011. május 30., hétfő

Egy csipetnyi Andalúzia 0. főző program: pótolhatatlan alapanyagok és elkészítendő ételek

Az ajtónál máris egy kedves, spanyol lány fogadott. Kellemesen beszéltem hozzá magyarul, még viccelődni is próbáltam. Csak később tudtam meg, kár volt, nem beszél magyarul, csak az alábbi mondatokat: Hogy hívnak? Én Cristina vagyok. 
Viszont, kedvesen átnyújtott nekem egy kötényt és egy remek jegyzetfüzetet, amelyből sok információt tudtam meg Andalúziáról, amelyről addig csak szerény információim voltak, melyek az alábbiak: Spanyolországban található, itt született Picasso, s meseszép kulturális látnivalókat tartogat az oda látogató számára. Ez talán azért elég kevés. 
De akkor mit is érdemes megtudni Andalúziáról néhány pillanatban? Spanyolország és egyben az európai kontinens legdélebbi csücske. A nyolc tartományra osztott közösség egyben Spanyolország leghosszabb tengerpartjával rendelkező régiója. Világszerte ismert gyönyörű városairól, az arab kultúra jegyeit magán viselő építészetéről, pompás lovairól, tapas bárjairól, és, mint Spanyolország második legnagyobb bortermelő tartománya, a sherryjéről. Itt található Spanyolország legnagyobb bikaviadalokra szolgáló arénája, a világ egyik legnagyobb mecsete, a spanyol zöldségtermesztés fellegvára, és itt lobbant lángra a flamenco tüze. Az ellentétek világa, ahol a modern, turistáknak berendezett tengerparti szállodák mellett az eldugott falvak is megcsodálhatók.


S ahol zöldséget termesztenek, ott természetesen a gasztronómia sem elhanyagolható. De nézzük csak, honnan is ered az andalúz konyha gyökere. Bölcsője az egykori arab uralom alatti konyhaművészetben rejlik, mely kihatott egész Európa táplálkozási kultúrájára. Az új főzési technika mellett új fűszerekkel, citrusfélékkel, mandulával, édességekkel gazdagította a már meglévő elemeket. De más kultúrák is nyomot hagytak az andalúz gasztronómiában. A rómaiak és a mediterrán népek öröksége a bor és az olívabogyó, melyek egyben az andalúz konyha elmaradhatatlan alkotóelemei. Az andalúz konyha csínja az elkészítés módjában, illetve a hozzávalók kombinációjában rejlik, de minden andalúz fogás alapjaként az olívaolaj szolgál. Emellett meg kell említeni a borecetet és az első osztályú hústermékeket, különösen a serrano és az ibér sonkát. A tengeri halakat roston sütve, citrommal készítik, a tintahal és a szardínia pedig sok egytálétel alapjául szolgál. 


Ebből a meseszép és gazdag kultúrával és gasztronómiával rendelkező országrészből érkezett mesterszakácsunk Martin Goldman és segítője Luis Losa, akik kedves szavai köszöntöttek bennünket. Martin szavai még ma is a fülemben csengenek arról, hogy a jó recept arról ismerhető fel, hogy bonyolult, ugyanis egy egyszerű ételnek is van "mélysége". Ebben a pillanatban a szenvedéllyel találkozhattam, a főzés iránti szenvedéllyel. Martin ezt a gondolatomat a következő mondatával csak erősítette, miszerint: a főzést illetően a siker ötven százaléka azon múlik, hogy az ember milyen érzelemmel, érzésekkel áll a főzéshez. Ugyanis, ha jó kedvvel, örömmel főzünk, a végeredmény sem lehet rossz.
Ezen a napon ehhez minden adott volt. A jókedv, a pozitív érzések és a szenvedély.
Ma pedig nem marad más, minthogy átadjam ezt az élményt, melyet azokkal a hozzávalókkal kezdenék, melyeket nem lehet pótolni. Aki hamisítatlan andalúz ételeket szeretne készíteni és fogyasztani, be kell szereznie ezt az egy-két alapanyagot:

- Jerezi borecet - sherry borecet -: a borból készült ecet az egyéb ecetfajtáktól abban különbözik, hogy nemcsak a bor sajátos anyagait - borkősav, borkősav sói - tartalmazza, hanem különösen kellemes illatával, telt aromájával, sötét mahagóni színével és erőteljes ízével is kitűnik. A "vinagre de Jerez" elnevezést a 6 hónapon keresztül érlelt tételek kapják.


- Pedro Ximenez - édes sherry bor -: Hagyományosan, a napon szárítják a pedro ximenez szőlőfajta termését. Színe sötét mahagóni, íze édes, mely bővelkedik a mazsola és egyéb gyümölcsök ízkavalkádjával. 


JÖJJENEK AZ ÉTELEK FOTÓVAL:

- Tanyasi csirkerolád olívabogyóval töltve ajoblancoval


- Zöldségchips ropogós sonkával és salmorejoval


- Paraszt tortilla extra szűz olívaolajjal és paradicsomsalátával


- Fokhagymás paprikás leves sherrys sonkaalaplével 


- Tengeri durbincs tempura zöldségekkel


- Tintahal olívabogyó kéregben narancsos aliolival


- Pedro Ximenezzel töltött fánk borecet karamellel

Hamarosan pedig belevágunk, s elkészítjük ezeket az ízletes fogásokat. Addig is, mindenki szerezze be a két hozzávalót, melyet borszaküzletekben, vagy a Culinaris-ban Budapesten meg tudtok venni. Pár nap, s kötényt fel, indulhat a nagy andalúz ízparádé!!

2011. május 29., vasárnap

A francia álom - palacsintabatyu piros gyümölcsökkel

Ma egy kicsit tovább gondoltam egy híres francia cukrász, Alain Ducasse egyik palacsinta receptjét. Ezt a könnyű ételt bármilyen évszakban el lehet készíteni aktuális gyümölcsökből, és különböző önteteket lehet hozzá használni. Legnagyobb örömömre, most a piros gyümölcsök időszaka van, így hát ebből készítettem palacsintabatyut, és a saját levéből adtam hozzá az öntetet.

A FRANCIA ÁLOM - PALACSINTABATYU piros gyümölcsökkel


A PALACSINTA
Hozzávalók - kb. 10-12 palacsintához -:
- 50 cl tej
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 g vaj
- 7 g olaj
- 10 g cukor
- 1 csipet só
- 1-1 narancs és citrom reszelt héja
- kb. 1 dl szénsavas ásványvíz
- kevés olaj a sütéshez
- kevés porcukor a végén a díszítéshez

Elkészítés:
A lisztet a cukorral összekeverjük. Egy külön tálba felverjük a tojást a sóval és óvatosan hozzáöntjük a cukros lisztet. Ezután összekeverjük az olajjal és a felolvasztott vajjal és a narancs és citrom reszelt héjával. Ekkor elég sűrű tésztát kapunk. Elkezdünk adagolni hozzá annyi ásványvizet, hogy folyékony, de nem híg állagú tésztát kapjunk. 2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Majd utána egy kicsit kiolajozunk egy serpenyőt, de ne nagyon, ne legyen olajos a palacsinta tészta, s szép, vékony palacsintákat sütünk.

A TÖLTELÉK
Hozzávalók:
- 8 dkg málna
- 4-6 szem közepes eper
- fél doboz fekete áfonya
- 2 ek. cukor
- kb. 2 dkg vaj

Elkészítés:
Az epreket négybe vágjuk, majd a fekete áfonyával, a cukorral és a vajjal feltesszük párolódni közepes lángon. Amikor már az eper megpuhult - nem ment szét, hanem csak puha lett - hozzáadjuk a málnát is és kb. még 1 percig pároljuk, hogy a málna ne legyen pépes, hanem egészbe maradjon. Ekkor kiszedjük, a kieresztett levet a fazékban hagyjuk és közepes lángon lekvárrá sűrítjük. 

A PALACSINTABATYU ELKÉSZÍTÉSE 
A palacsinták közepébe egyenként kb. 1-1,5 ek. párolt gyümölcsöt teszünk és felül összefogva, kis batyukat készítünk belőle. S összetűzzük vagy fogpiszkálóval, vagy szárított vanília rúddal, esetleg saslik fával.
Tányérra tesszük, megszórjuk porcukorral és a tányérra teszünk a saját levéből készült lekvárból, ebbe lehet mártogatni a palacsinta falatokat. 



2011. május 28., szombat

Mindenünk a RÓZSA: rózsatea és rózsavíz

Nyári estéken ha az ember a kertben sétál ahol rózsák is találhatók, szinte nem akar bemenni a lakásba. Káprázatos illatukkal marasztalják az embert, régi emlékeket idéznek a képzeletünkbe talán olyan időkből, melyekre más esetben nem is gondolnánk.
Szeretem a rózsát. Az illatát, mert emlékeztet a gyerekkoromra, amikor minden kerítésen kinyúltak a rózsaágak, s mi gyerekek, vidáman és önfeledtek kacarásztunk köztük. Szeretem a színét. Káprázatos. Minden színben pompázik, olyan, mint a szivárvány. S ha kinyújtom a kezem, ezt a szivárványt megérinthetem. Valós. S a tapintása? A puha bársonyra emlékeztet. Szinte megkísért, hogy beledörzsöljem az arcom ebbe a puha, finom sziromvilágba. S végül, az íze. Az első külföldi nyaralásomra emlékeztet. Rózsacukor formájában találkoztam vele először. S többé nem engedett. A rózsa íze egy dologra emlékeztet. Önmagára. Az illatra, mely belengte a gyerekkorom, s melyet ma is olyan nagy szeretettel fogadok bárhol is találkozzam vele. 
S a minap találkoztam. Először az illat talált meg, majd az illat gondolatot ébresztett. Egy képet láttam magam előtt a konyhámban. Ahol a hűtőben a rózsavíz fogad, téli estéken pedig, amikor csak emlékeimben él a rózsa mindent magával ragadó tökéletessége, egy csésze meleg rózsateával a kezemben gondolhatok az elmúlt és a még előttem álló nyarakra. Kora reggel volt mindez, amikor a rózsa illata a legdinamikusabb. 22 rózsafej szirmával a kezemben megvalósítottam a gondolatokat.

RÓZSATEA ÉS RÓZSAVÍZ
RÓZSATEA
Hozzávalók - kb. 2-3 ek. rózsateához -:
- 2 frissen szedett, bordó rózsafej szirma - de lehet más rózsáé is, de mivel ennek van a legdinamikusabb illata, ennek van a legdinamikusabb íze is -

Elkészítés:
A rózsaszirmokat egy sütőpapírra tesszük, s 75 fokos sütőben 10-15 perc alatt kiszárítjuk.
Ha gyógyteának szeretnék fogyasztani, akkor fél liter forrásba lévő vízhez tegyünk 1 ek. szárított rózsaszirmot. 
Ha kellemes teázásra szeretnénk használni, akkor fél liter forrásba lévő vízhez tegyünk 1 ek. szárított rózsaszirmot és fél-1 ek. - ki, milyen erősen szereti - fekete vagy zöld teát. Mézzel vagy cukorral és citrommal lehet ízesíteni.
Rózsatea jótékony hatása: gyulladáscsökkentő, vértisztító, idegerősítő és nyugtató, immunrendszer erősítő

RÓZSAVÍZ
Hozzávalók - kb. 6,5 dl rózsavízhez -:
- 20 frissen szedett, vegyes rózsafej szirma, amiben van bordó is
- víz

Elkészítés:
Fogunk két rozsdamentes fazekat. Az egyikbe engedünk kb. 3-4 cm magasan vizet. A másikba beletesszük a rózsaszirmok felét és felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a szirmokat. A vizes fazékban felmelegítjük a vizet és rátesszük a rózsaszirmos fazekat. A rózsaszirmos fazekat lefedjük, s lassú tűzön 1 órát főzzük - ez a gőz fölötti főzés -. Arra vigyázzunk, hogy amikor gőz fölött főzünk, a felső fazék ne érjen bele az alsó fazékban lévő vízbe, hiszen itt az a fontos, hogy a gőz főzzön.
Az 1 óra eltelte után levesszük a szirmokkal teli fazekat a tűzről és megvárjuk, amíg kihűl. Ha ez megtörtént, akkor leszűrjük, a rózsaszirmokból kinyomkodjuk a vizet és fogjuk az ép rózsaszirmok másik felét. Beletesszük a fazékba, s most már azzal a vízzel engedjük fel, amelyet az előbb főztünk - ha ez a víz nem lepné el a rózsaszirmokat, kis vizet töltünk hozzá -, s újabb 1 órát főzzük gőz felett. Ha elkészült, megvárjuk amíg kihűl, leszűrjük - sűrű hálózású szűrővel vagy gézen -, s tiszta üvegbe töltjük. Hűtőben néhány hétig is eláll.
Rózsavíz jótékony hatása: a gasztronómia terén kiváló süteményekbe ízesítőnek, ha rózsa ízű süteményt szeretnénk. De tehetjük szörpökbe is, vagy ételekhez tálalt gyümölcsös köretekbe is. Bármilyen süteménybe beletehető, mert pikáns ízt ad neki.
Gyógyászati hatásként elmondható, hogy a normál és száraz bőrt hidratálja, illatosítja a bőrt, a szem köré is nagyon jó hidratálónak, esetleg fürdővízbe is tehetjük, nyugtatólag hat. 

2011. május 27., péntek

Körbejárós vacsora :-D - akár gyerekek is elkészíthetik!! -

Sokszor vagyunk úgy, mint én ma este. Fáradtan, munkától zúgó fejjel, amikor talán nem is érezzük, hogy éhesek vagyunk, de tudjuk, enni kellene, hiszen régen volt már ebédidő.
Ilyenkor tud remek ötlet lenni egy körbejárós vacsora. S mitől is körbejárós? Az mindjárt ki is fog derülni.

KÖRBEJÁRÓS VACSORA 

Hozzávalók - 1 személyre -:
- sajtok: az én esetemben pár darab mini mozzarella, negyed camembert, 1 szelet diós camembert
- zöldségek: jelen esetben 1 paradicsom, 1 marék darabolt salátalevél, néhány szem fekete és zöld olíva bogyó
- balzsamecet
- citrom
- só
- kenyér

Elkészítés:
Vegyünk egy tányért és tegyük rá a szeletelt paradicsomot, olíva bogyókat, darabolt salátát, sajtokat. Csorgassunk a zöldségekre citromlevet, balzsamecetet és végül hintsük meg sóval. Igyekezzünk a sajtokat kihagyni, de ha megy rá kevés, nem lesz semmi baj. 
Bármilyen zöldség, saláta, és bármilyen sajt használható ehhez a recepthez, nekem ma este ehhez támadt kedvem. 
S akkor most elárulom, mitől is körbejárós. Fogjunk egy villát, s kezdjünk el rá kupacot készíteni: először is szúrjunk fel egy szelet paradicsomot, majd egy fekete olívát, utána egy zöldet, majd salátát is és végül minden sajtból egy darabkát. A villa tele lesz finom falatokkal, s hamm, együk meg az egész tartalmat a villáról. Remek ízorgia fog kerekedni, ezt garantálom! S ha valami összetevő elfogyott a tányérról? Irány a konyha egy kis pótlásért! :-D A végén remekül esik egy pohár hideg fehérbor.

2011. május 22., vasárnap

Sült camembert csomag - kezdő szakácsoknak is!! -

Nagyon szeretem a gyors, pikáns és könnyen elkészíthető vacsorákat. Ha pedig sajt is van benne, biztos a győzelem. S ha két fajta sajt is található a csomagban? Hm....nem lesz kérdés utána, aki szereti a sajtokat, az egyik kedvencévé fog válni ez a csemege.

SÜLT CAMEMBERT CSOMAG


Hozzávalók - 1 személyre -:
- 12,5 dkg camembert sajt
- 5-6 szem fekete olíva bogyó
- egy kis fej lila hagymának a negyede
- 6 darab fél dió
- 2 vékony szelet feta sajt
- vaj és fehér zsemlemorzsa a tálka kikenéséhez

Elkészítés:
Vegyünk kb. 12 cm átmérőjű tálkát. Kenjük ki vajjal és szórjuk meg fehér zsemlemorzsával - csak a kenyér belsejéből készül -. Majd a tálkát az oldalánál körbe rakjuk ki kb. fél cm vastagra vágott camembert sajttal. Ha ez kész, s elég magas a tálkánk egy újabb sort is rakhatunk rá - az enyém nem volt elég magas :-o -. Majd az aljára is tegyünk a tálkának a sajtból. Ez után jöhet rá a többi. Először a hagymát vágjuk apróra, s szórjuk meg vele a tálka aljára rakott sajtréteget. Majd erre jöhet a felkarikázott olíva bogyó, az apróra tört dió és a morzsolt feta sajt. Végül, a tetejére is vágjunk néhány szelet camembert sajtot.


Az egészet 200 fokos sütőben 20 perc alatt süssük meg. Nagyon laktató és nagyon finom vacsora. Tálalhatjuk kenyérrel, salátával, fehér borral, vagy mindhárommal egyszerre :-D.

2011. május 21., szombat

Fehér spárgakrémleves parmezán sajttal

A mai napot ismét a piacon kezdtem. Ez már jól bevált hétvégi program nálam, de valahogy májustól októberig mindig hatalmas élmény. A színes, az illatok, a hangok, mind-mind arra buzdítanak, hogy főzzek, főzzek és főzzek.
Ma sem volt ez másképp. Ismét nem tudtam, hogy mivel fogok hazatérni, csak mentem, néztem, szagoltam, beszélgettem a zöldségekkel - bevallom, ez elég érdekes lehet mások szemében, de valahogy nekem mindig "személyes" kapcsolatot kell kialakítanom a zöldségekkel, gyümölcsökkel, állatokkal...persze, amiket később megeszek :-D -, s végül bele szerelmesedtem egy csodálatos csokor fehér spárgába, s már az első pillanatban tudtam, leves lesz belőle. Mégpedig spárgakrémleves.

FEHÉR SPÁRGAKRÉMLEVES PARMEZÁN SAJTTAL


Hozzávalók - 3-4 személyre:
- 30 dkg fehér spárga
- 5 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 3 dkg cukor + fél tk. a spárgafejek főzéséhez
- só, szerecsendió, parmezán, citrom leve
- 1 l víz vagy csontleves

Elkészítés:
A spárgákat vékonyan meghámozzuk, majd levágjuk a fejüknél kb. 2 cm-es darabokra. Ezeket a darabokat kevés enyhén sós - 1 csipet - és cukros - fél tk. - vízben megfőzzük és igyekszünk melegen tartani.
Utána a spárgaszárakat felkarikázzuk és a cukorral és csontlével feltesszük főni. Fedőt teszünk a fazékra, mert így hamarabb megfő a spárga.
A vaj kétharmadból és a lisztből világos rántást készítünk - felolvasztjuk a vajat lassú tűzön, majd beleöntjük a lisztet, elkeverjük, s már vesszük is le a tűzről, nehogy megégjen - és a leveshez öntjük úgy, hogy közben keverjük a levest, hogy ne legyen csomós, ezzel sűrítjük a levest. Majd beleöntjük a tejet és jól összeforraljuk. Mindezek után egy turmixgéppel összeturmixoljuk a levest, hogy a spárgák a levesbe paszírozódjanak. Ekkor beleteszünk kevés szerecsendiót - kb. 2-3 húzás a reszelőn - és kb. negyed citrom levét. Ha kell, itt sózzuk kicsit, de ha csontlevet használunk, akkor nem lesz rá szükség. Ezután levesszük a tűzről és legírozzuk a levest, vagyis, a tejszínben elkeverjük a tojások sárgáját és lassan a levesbe csorgatjuk úgy, hogy közben egy habverővel keverjük a levest, majd utána montírozzuk, vagyis a maradék vajat kockára vágjuk és a habverővel tovább keverjük a levest és benne a vajkockákat. Már nem tesszük vissza a tűzre, mert kicsapódik a tejszín és a tojás. Ha netalán kihűlne és melegen szeretnénk fogyasztani, gőz fölött melegítsük meg. A végén reszelt parmezánt teszünk a tetejére, ki mennyit szeretne, valamint a főzés elején megfőzött spárgafejeket is a levesbe tesszük. Lehet tenni fenyőmagot is vagy mandulát, melyeket a levesre helyezés előtt enyhén megpirítunk. Én ma parmezánnal tálaltam. 


2011. május 20., péntek

Andalúz Receptverseny díjazott süteménye: Narancsos-citromos nyári tiramisu (andalúz módra)

Egy nagyon könnyen elkészíthető, de annál finomabb nyári süteményt készítünk ma. Az előbbieket mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Andalúz Receptversenyen ez a sütemény bekerül a díjazott ételek közé.

NARANCSOS-CITROMOS NYÁRI TIRAMISU (ANDALÚZ MÓDRA)

  Hozzávalók - 4-5 személy -: 
- 4 tojás fehérje 
- 4 ek. kristálycukor - ha valaki édesebben szereti, tehet még bele - 
- 1 citrom frissen facsart leve 
- 3 dl habtejszín 
- 1 citrom reszelt héja + a tetejére kb. fél citrom reszelt héja 
- kb. 32 db. vanília ízű babapiskóta - ha nem kapnál, akkor jó a sima is, de akkor a masszába tegyél 2 kupak vanília eszenciát -
- 2 dl. Pasqua narancslé narancshússal - Auchan-ban kapható, a salátás hűtőben van -
- 2 tk. limoncello - kihagyható - 
- 2 púpozott ek. Fragata édes narancslekvár - Tesco-ban kapható, ha mégsem kapnál, bármilyen édes narancslekvár jó, vagy sima narancslekvár 2 ek. kristálycukorral -
- 2 ek. víz 
- +2 tk. kristálycukor, ha valaki édesebbre szeretné a süti tetején a lekvárt

Elkészítés:
Hab elkészítése:
A tojásfehérjéket, a 4 ek. cukrot és a citromlevelet kemény habbá verjük egy tálban - itt tehetjük bele a vanília eszenciát -. Egy másik tálban a habtejszínt, az 1 citrom reszelt héját kemény habbá verjük. A habtejszínt óvatos, nagy mozdulatokkal keverjük a tojásfehérjébe.
Süti elkészítése:
Egy tányérba öntsük bele a narancslevet - itt lehet a limoncello-t is beletenni, én tettem -, és a babapiskótákat egyenként, nagyon kicsit áztassuk meg benne, épphogy annyira, hogy a külseje egy kicsit szottyos legyen. Ekkor még a belseje nem válik szottyosá, de átitatja az üdítő. S tegyük szorosan egymás mellé egy tálba az első kb. 16 db-ot - vagy annyit, amennyi szorosan elfér a tálban egymás mellett -. Utána tegyünk rá a habból az elkészített adag felét. Majd ismét mártogassuk a babapiskótákat az üdítőbe és szorosan helyezzük egymás mellé a maradék kb. 16 darabot - vagy amennyit az előbb - az elkent fél adag hab tetején - ez lesz így a második réteg -, majd a maradék habot tegyük rá.
A süti teteje:
Egy tálba tegyük bele a narancslekvárt - itt tehető bele 2 tk. kristálycukor, ha édesebbre szeretnénk, én beletettem - és adjunk hozzá 2 ek. vizet és lassú tűzön kevergetve, folyósítsuk meg. Majd ha kész, a tiramisunk tetejére reszeljünk kevés citromhéjat - kb. fél citromét -, s csurgassuk rá a folyékony lekvárt.
Az eredeti tiramisuval ellentétben, ez azonnal fogyasztható, de én 1 órára hűtőbe tettem, hogy kicsit összeérjenek az ízek.

2011. május 16., hétfő

Házi édes, száraz aprósütemény - formagéppel vagy pogácsaszaggatóval -

Gyermekkorom egyik titkáról sikerült vasárnap reggel lerántanom a leplet :-D. Emlékeimben élt, hogy a nagynéném milyen finom édes aprósüteményeket készített az unokatestvéremnek és nekem. Minek után úgy neveltek bennünket, hogy teával indítsuk a napot - ami a mai napig szokásom maradt -, biztosítani kellett hozzá a sütikét is, ez nem vitás :-D. Sokat gondolkodtam a megoldáson, de most már inkább a nyomába eredtem. Az eredményt a nagynéném szolgáltatta természetesen, és egy kis plusz segítséget is hozzá, így tehát ez a titok sem titok már többet :-D.

HÁZI ÉDES, SZÁRAZ APRÓSÜTEMÉNY - kb. 20 db. - 
Hozzávalók: 
- 33,3 dkg liszt
- 16,6 dkg cukor
- 16,6 dkg vaj
- 55 ml tej
- 1 csipet só
- 2 tojás sárgája
- ízesíteni lehet: 1 csapott kk. kakaó, vagy 1 kupak vanília eszencia, vagy 1 kupak mandula eszencia, fél citrom reszelt héja: én most vanília eszenciát és citromhéjat tettem bele

Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, a tejet pedig langyosra melegítjük. Ez után egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót és a tojás sárgáját. Majd hozzáadjuk a vajat, tejet, vanília eszenciát és reszelt citrom héját, majd összegyúrjuk. A süteménykészítőbe szakszerűen beletöltjük, kiválasztjuk a megfelelő formát és elkészítjük a sütiket egy kivajazott tepsin. Ami érdekes, hogy sütőpapírra nem lehet ezeket a formákat kinyomni a gépből, mert nem ragad meg rajta. Itt is látszik, nem mai technikáról van szó :-D. 
Majd 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, mert pillanatok alatt képes megégni. 

Tipp: Akinek nincs otthon gépe - nem maradt meg a régi időkből -, az is készíthet ebből a tésztából sütit. Egy órára tegye be a hűtőbe, de előtt csomagolja celofánba, majd lisztes deszkán lisztes nyújtófával nyújtsa ki kb. fél cm vastagra és pogácsaszaggatóval készítsen belőle sütiket. 

2011. május 15., vasárnap

Zúzapörkölt házi nokedlivel és házi tejföllel

Egyre jobban kezdem észre venni, hogy vasárnaponként igyekszem mindig valamilyen magyar, magyaros, vagy gyerekkorom hangulatát idéző ételt az asztalra tenni.
Most sincs ez másképp. 
A belsőséget nagyon sok ember sajnos nem szereti és még talán ennél is több ember meg sem kósolta eddig.
Akik nem ettek még szárnyas belsőséget, azoknak meleg szívvel tudom ajánlani, próbálják ki mindenképp, nem olyan félelmetes az, mint amennyire tartanak tőle az emberek.
S hogy teljes legyen a siker, készítsünk most el egyet házilag, mert az biztos, hogy jó lesz.

ZÚZAPÖRKÖLT HÁZI NOKEDLIVEL ÉS HÁZI TEJFÖLLEL - 2 személyre -
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkezúza
- 1 db. közepes fej paradicsom
- 2 ek. olaj
- 1 db. kisebb tv paprika
- 1 közepes fej hagyma
- 1 nagyobb darab fokhagyma
- 1-1-1 púpos tk. gulyáskrém, pirosarany, pörköltkrém
- 1 db. babérlevél
- 3 púpozott tk. őrölt pirospaprika
- 1/3-1/3 tk. őrölt bors és őrölt kömény
- só, víz

Elkészítés:
A zúzákat feldaraboljuk kb. 4 darabba. A paradicsomot, paprikát és vöröshagymát felszeleteljük vékony csíkokra, majd a fokhagymát apró darabokra vágjuk és egy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a babérlevelet és az olajat és lecsós alapot készítünk belőle. Majd hozzákeverjük a pirosaranyat, gulyáskrémet, pörköltkrémet és egy csipet sót, valamint 1/3 tk. őrölt borsot, 1/3 tk. őrölt köményt.
Egyszer-kétszer átkeverjük és hozzáadjuk az őrölt paprikát. Egyszer átkeverjük alaposan, s máris beletesszük a feldarabolt csirkezúzát és felöntjük fél dl. vízzel. Ne ijedjünk meg, a zúza még levet fog ereszteni, lesz alatt szaft elég. Lefedjük egy fedővel és kis lángon hagyjuk megpuhulni a zúzákat - ez kb. bő 1 óra, de amikor már 1 órája fő, akkor meg kell kóstolni, ha már nem serceg a fogunk alatt és puha is, akkor kész van -. Ekkor ellenőrizzük a sósságát is. Egy nagyon kicsivel legyen sósabb, mint ahogy étkezni szoktunk, mert a nokedli nem lesz sós, így jól kompenzálja a pörkölt.
Amíg fő a pörkölt, elkészítjük a nokedlit.

HÁZI NOKEDLI - 2 személyre - 
Hozzávalók:
- kb. 15 dkg liszt
- 1 közepes tojás
- egy csipet só
- kb. 3/4 dl víz
- a főzéshez egy fazék víz - bele egy csipet só és 1 tk. olaj

Elkészítés:
A lisztet egy tálba öntük. A közepére egy lyukat fúrunk, s beleütjük a tojást. Majd megszórjuk egy csipet sóval és hozzáöntjük a vizet és fakanállal összekeverjük. Lágy masszát kell kapnunk. Ha túl kemény, akkor tegyünk bele vizet, ha nagyon folyik, akkor pedig kis lisztet.
Feltesszük a fazék vizet főni, beletesszük a sót és az olajat. Levesszük takarékra amíg a nokedlit készítjük. A nokedlit fa szaggatóra tesszük és egy szervíz késsel csíkot vágunk belőle, majd beleszaggatjuk a vízbe. Újabb csík, újabb szaggatás, egészen addig, amíg el nem fogy a massza. Időnként keverjük meg egy fakanállal, hogy ne ragadjanak össze a nokedlik. Amikor már minden massza a vízben van, felvesszük alatta a lángot, s amikor a nokedlik feljönnek a felszínre, akkor leszűrjük a nokedlit egy szűrőn - nagyon figyeljük, mert pillanatok alatt kifut -.
A végén a nokedlit egy tányérra szedjük, a tetejére teszünk a zúzapörköltből és házi tejfölt teszünk a tetejére. Olyan savanyúsággal fogyasztjuk, amilyennel szeretnénk.