2012. január 7., szombat

Dolce Vita - az én (íz)világom: Nápolyi minestrone

Ez a leves az egyik legkedvesebb ételem. Amikor először találkoztam vele életemben, nem mondhatom, hogy elsőre megtetszett. Olyan ez, mint régen volt nálunk a chokito reklámja, ami mint tudjuk, ronda volt, de finom. Ez a leves azért nem ronda, viszont nagyon-nagyon finom. Töménytelen mennyiségű zöldség, a színek kavalkádja. Mi lehetne ennél finomabb? Az állaga - valljuk be - kicsit sűrűbb, mint a nálunk megszokott levesek, de én ettől függetlenül kenyérrel eszem mindig. S mivel nekem nem hiányozhat a dél-olasz ételek zöméből a citrom, így ebbe is csempésztem egy keveset. 

DOLCE VITA - AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM: NÁPOLYI MINESTRONE


S íme a zöldségáradat, ami ebbe a levesbe kerül. S itt még nem látható teljesen minden, 1-2 összetevő lemaradt a fotóról. Szép, ugye? 


Nézzük tehát, mi is látható a képen!

Hozzávalók - 4 személyre - 
- 5 dkg ditali tészta – lehet bármilyen –
- 25 dkg kockára vágott sütőtök
- 10 dkg kockára vágott burgonya
- 20 dkg közepes szemű bab
- 1 db. kisebb cukkini kockára vágva
- 1 db. közepes sárgarépa kockára vágva
- fél db. szárzeller apróra vágva
- 1 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
- 5 dkg apróra vágott pancetta – szikkadt kolozsvári húsos szalonnával helyettesíthető –
- 1 db. kisebb szál rozmaring apróra vágva
- 15 dkg zöldborsó
- 15 gr apróra vágott petrezselyem
- fél db. közepes hagyma apróra vágva
- fél marék friss bazsalikom apróra vágva
- 1 nagy csipet majoranna – ha van friss, akkor 1 tk. apróra vágva –
- 3 ek. olíva olaj
- bő 1 ek. citromlé
- parmezán sajt
- 1 liter forró víz
- só, bors

Elkészítés
Az összevágott hagymát, pancettát, petrezselymet, bazsalikomot, zellert, fokhagymát, rozmaringot az olajon futtassuk meg pár percig – kb. 5 percig -. Adjuk hozzá a sárgarépát és sütőtököt, s kb. következő 5 percig keverjük állandóan a többivel együtt a kis gázrózsa közepes lángján. Vigyázzunk, ne égjen le.
Ez után adjuk hozzá a babot és a forró vizet, s főzzük kis lángon 1 óra hosszat.
Ha eltelt az 1 óra, adjuk hozzá a tésztát, a borsót és a cukkinit, s 11 percig főzzük – ennyi idő kell a tésztának, hogy jó legyen -.
Az utolsó 2 percben adjuk hozzá a majorannát, citromot, sót, borsot és 1 púpos ek. reszelt parmezánt.
Tálaláskor reszeljünk rá még parmezán sajtot.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Itt vagyok, csakhogy sikerült megtalálnom! :-) Nagyon tetszik a blogod!!!! Telis-tele van fincsi dolgokkal! Sűrűn fogok én erre járni .....:-D Üdv, "Sucreriesandco" Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsófi! Szuper, hogy ide találtál, szeretettel köszöntelek!
    Köszönöm a kedves szavakat, gyere amikor csak kedved tartja, igyekszem mindig örömteli meglepetést okozni!

    VálaszTörlés