2012. április 21., szombat

Chianti risotto

Ma már nem csak az olaszok, de mi, magyarok is előszeretettel fogyasztunk rizottót, mindenféle összetevőkkel. Én most egy igazi olasz risottot készítek el, chianti borral.
Aki már járt a chianti-i dombságokon és kóstolta ezt a nem mindennapi bort, az már most egészen biztosra tudja, az étel íze és selymessége semmihez sem fogható. Nem véletlen, hogy ez a borvidék világviszonylatban az első között található. 

CHIANTI RISOTTO - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók
- 0,5 l testes chianti bor
- 0,5 l alaplé
- 220 gr risotto rizs (pl. carnaroli)
- 10 dkg vaj
- 1 db. közepes vöröshagyma apróra vágva
- 1 db. nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2-2 tk. friss és apróra vágott kakukkfű és rozmaring
- 30 gr reszelt parmezán + ízléstől függően a risotto tetejére 

Elkészítés
A vajnak bő 3/4 részét közepes lángon felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát is, s éppen csak egy picit megfuttatjuk a vöröshagymával, csak annyira, hogy az illatát megérezzük, s máris hozzáadjuk a rizst, a rozmaringot és a kakukkfüvet, és állandóan kevergetve süssük üvegesre az összes szemet. Ekkor hozzáöntünk 3 dl bort és addig keverjük, amíg fel nem szívja a rizs a bort. Ezután a levessel tesszük ugyanezt. Levesmerő kanállal adagoljuk a levest a rizshez, s állandóan keverjük, majd pótoljuk addig, amíg a leves el nem fogy. Ekkor már a rizs is majdnem jó. Ha risotto rizzsel készítjük, a végén olyan lesz, ahogy az olaszok igazán szeretik, "al dente", vagyis nagyon szabad fordításban roppanós - fog kemény -. Ekkor még a maradék bort is hozzáadjuk és addig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz. Amikor már a bort is felszívta, elzárjuk alatta a tüzet, hozzákeverjük a vajat és a parmezánt, s melegen fogyasztjuk a tetejét reszelt parmezánnal megszórva. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése