2012. szeptember 25., kedd

Crostata...szilvalekvárral

Ha Olaszországban jár az ember, ezt a süteményt mindenhol megtalálja. Leginkább szilvalekvárral készül, de természetesen mindenki azt tesz bele, amit szeretne.
Én először Rómától kb. 80 km-re egy egyszerű kis szállodában kóstoltam meg ki tudja már hány évvel ezelőtt, de az íz maradandó élményt okozott. 

CROSTATA...SZILVALEKVÁRRAL - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók - kb. 20 cm átmérőjű, kis falú sütőformához -
- 28 dkg liszt
- 16 dkg cukor
- 3/4 citrom reszelt héja
- 1 db. kisebb tojás + 1 tojás sárgája
- 2 ek. vino santo (édes marsalaval helyettesíthető)
- 8 ek. sótlan, szoba hőmérsékletű vaj
- 1 csipet só
- lekvár

Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, s lyukat formázunk a közepén. Ide tesszük a cukrot, tojást, bort, sót és a citromhéjat, majd keverni kezdjük, s a vajat kis kockánként adagoljuk hozzá. Amikor kész a tészta, jó alaposan összegyúrjuk két gömbbé. Egy kisebbé és egy nagyobbá. A kisebb kb. harmada legyen a nagynak. Majd mindkettőt nedves törlőruhába tekerjük és minimum két órára a hűtőbe tesszük.
Amikor eltelt az idő, a sütőt elkezdjük felmelegíteni 175 fokra. Közben a nagyobb gömb tésztát gyors mozdulatokkal kinyújtjuk akkorára, hogy pont beleférjen a sütőformába, majd megkenjük lekvárral kb. 1 cm vastagon. Ezután kinyújtjuk a kisebb gömböt is, s 1 cm széles csíkokat vágunk belőle és rácsozva a lekvár tetejére tesszük. Kb. 30-35 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Reggeli teához kiváló, de délutáni nassolásnak sem utolsó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése