2012. szeptember 29., szombat

Mediterrán tengeri tál - Szent Jakab kagylóval, fekete olívabogyó krémmel és zöldsalátával

Bár hazánkban már kezdenek megmutatkozni az ősz első jelei, a mediterrán országokban, így Olaszországban is, a tengerparton még javában folyik az élet.
A tenger meleg, a napsugarak még melegebbek, az éttermek pedig árasztják magukból a tengeri élővilágából készült megannyi finomságot.
Ha a tengerpartot és a perzselő napsütést nem is, de egy ilyen finom tálat elkészíthetünk mi is, ezzel is egy kicsit még a távolodó nyarat idézve. 
Nemrég volt szerencsém ezt a tálat megkóstolni, s garantálni tudom, annak, aki szereti az ilyen jellegű ételeket, nem fog csalódni.

MEDITERRÁN TENGERI TÁL - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók - 1 személyre -
Szent Jakab kagyló
- 4 db. friss, Szent Jakab kagyló

Fekete olívabogyó-krém
- 80 gr fekete olívabogyó
-1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl száraz fehérbor felére főzve, vagyis 2 tk.
- 0,5 ek. sóban eltett kapribogyó 
- 1 tk. apróra vágott petrezselyem
- só
- őrölt feketebors
- kb. 2 ek. olíva olaj

Búzadarás gnocchi – 4 db. 1 cm magas, 5 cm átmérőjű kagyló sütőformához –
- 1 dl tej
- 25 gr búzadara
- 7,5 gr vaj
- 1 tk. tojássárgája
- 10 gr frissen reszelt parmezán
- ¼ citrom reszelt héja
- só
- őrölt fehérbors

Balzsamecetes zöldsaláta
- 80 gr vegyes zöldsaláta
- só
- feketebors
- kb. 1-1,5 ek. balzsamecet
- kb. 1-1,5 ek. olíva olaj

Elkészítés
Fekete olívabogyó krém
A fehérbort a felére főzzük, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Az olíva bogyót és a fokhagymát apróra vágjuk, a kapribogyót jól átmossuk (– azért nem jó a lében eltett, mert a kapri bogyó nagyon átveszi a lé ízét -), majd az összes összetevőt kézi botmixer poharába rakjuk, a borból csak 2 teáskanállal, s az egészet pépesre turmixoljuk. Ha a végén kell bele só vagy bors, pótoljuk, s minimum 6 órát a hűtőbe tesszük.

Búzadarás gnocchi 
A tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük a búzadarát, hogy ne legyen csomós. Főzzük még pár percig, amíg sűrű nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről, ízlés szerint sót és borsot adunk hozzá, majd elkeverjük benne a vajat, parmezánt, reszelt citromhéjat és a tojássárgáját. Majd kézzel alaposan összedolgozzuk. A formákat kikenjük vajjal és megszórjuk búzadarával, s 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Zöldsaláta
A salátát sózzuk, borsozzuk, majd hozzá adunk annyi balzsamecetet, amennyivel nekünk ízlik, s végül meglocsoljuk olíva olajjal és egy üvegtálban jól összeforgatjuk. A végén a Szent Jakab kagyló héjába töltjük.

A tál elkészítése
A kisült búzadarás gnocchi kosarakat megvárjuk, amíg kihűlnek. Mindegyikben elkenünk bő 1 tk. fekete olívabogyó-krémet, majd a Szent Jakab kagylókat hirtelen tűzön meggrillezzük. Amikor készen vannak, a fekete olívabogyó-krém tetejére ültetünk kosaranként 1 db-ot. Szent Jakab kagyló héjába tett salátával tálaljuk. 




1 megjegyzés: