2012. október 26., péntek

Pizzás doboz...újragondolva: környezettudatos felhasználás

Ki ne szeretné a pizzát? Nagyjából mindenki. S nem minden esetben készítjük el otthon, előszeretettel rendelünk, amivel nincs semmi baj, hiszen kényelmes, gyors, finom, s nem utolsó sorban, tiszta marad a konyha :-D.
Aztán jön a pizzás doboz kérdése. Mi lesz vele? Nehezen lehet összehajtani, hogy beférjen a kukába, arról nem is beszélve, hogy mennyi mindenre jó tudna lenni.
Magyarországon, a Kaja.hu Étterem elsőként, s ezáltal a világon elsődleges kitalálóként hívta életre a "Ne Dobd El", vagyis NDE programot.



Mi a gond a pizzásdobozzal?
 A pizza az egész világon, így hazánkban is az első számú házhozszállított étel. Mindez milyen terhet ró környezetünkre? 
·       Naponta jóval több, mint 10 millió pizzát szállítanak házhoz világszerte.
·       Csak Amerikában évente 3 milliárd pizzás doboz végzi szeméttelepeken.
·      Napi másfél millió pizzás doboz kiterítve kb. 0,5 km2 területet fedne be, vagyis kétnapi "terméssel" be lehetne teríteni a Margitsziget teljes területét a Margit-hídtól az Árpád-hídig.

Ha csak 15%-a a pizza fogyasztóknak hajlandó dobozát újrahasznosítani, akkor egy nap alatt 1.500.000 doboz nem a szeméttelepeken végzi.

A „Ne Dobd EL” (NDE) újrahasznosítási program segítségével egy kis átalakítás után tovább használható a pizzásdoboz! Irattartót, képkeretet, széket, asztalt, akár egy egész szobát be lehet rendezni a kartonbútorokkal.

Egy speciális sütőpapír segítségével a pizzásdoboz belülről is tiszta marad. A honlapunkon elérhető útmutató alapján az alábbi bútorok és praktikus használati tárgyak készíthetőek el:
1 db képkerethez = 1 db közepes pizzásdoboz
 1 db irattartó dossziéhoz = 1 db közepes pizzásdoboz
 1 db tárolódobozhoz = 1 db nagy pizzásdoboz
 1 db székhez = 4 db kicsi pizzásdoboz, 1 db közepes pizzasdoboz
1 db asztalhoz = 4 db közepes pizzásdoboz, 1 db nagy pizzásdoboz
1 db polchoz = 5 db nagy pizzásdoboz

A környezetvédelem nyilván sok ötletet szülhet a közeljövőben, azonban az NDE doboz feltalálását nem ez, hanem egy egészen egyszerű hétköznapi bosszankodás szülte. Az étterem tulajdonosának egyik barátja pizza partit tartott és a parti utáni napon a felgyülemlett pizzás dobozokat próbálta begyömöszölni a kukába. Nagy nehézségek után sikerült, de a kukások ezt nem köszönték meg ezt az akciót, ugyanis ők alig tudták kiimádkozni a mérnöki pontossággal behelyezett pizzás dobozokat a kukából. A végén egy henger alakú masszív pizzás doboz testet húztak ki, ami pont úgy nézett ki, mint egy asztal. Így jött az NDE doboz ötlete.
Az ötlet megszületése után egy hosszú, közös kutató és fejlesztő munka indult el „feltalálóval” és a Kaja.hu Cybergastroval közösen, amíg eljutottunk a jelenlegi eredményig.
Az NDE ( NE DOBD EL ), angolul DTA ( DON'T THROW AWAY ) pizzás doboz ötletét a feltalálók először Magyarországon jelentették be használati mintaoltalomként, illetve az  Amerikai Egyesült Államokban szabadalmi bejelentést is tettek.
Az ötlet jogi védelmének további biztosítása érdekében, sor került egy nemzetközi szabadalmi bejelentés megtételére (PCT) is, amelynek lajstromszáma feltüntetésre került a dobozokon. 


ARRÓL, HOGYAN LEHET HASZNOSÍTANI A PIZZÁS DOBOZT, S MIT LEHET BELŐLE KÉSZÍTENI, AZ ALÁBBI LINKEN KÉPEK ÉS VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL TUDHATJA MEG AZ ÉRDEKLŐDŐ: https://magyar.kaja.hu/nde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése