2012. december 22., szombat

Békés Karácsonyt Mindenkinek...Bajai halászlé gyufatésztával, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalomról

Gondolkodtam rajta, mivel kívánhatnék Békés Ünnepeket nektek. Többen érdeklődtetek, mi kerül majd nálunk az asztalra az ünnepek alatt.
A menü nagyon változó, egy dolog viszont egészen biztos, hogy soha nem maradhat el. Ez a recept generációk óta vándorol a családban, hiszen a nagypapám receptje. 
Nem olyan rég megosztotta a Tarka Bárka blog is, külön köszönet érte Gabának! 
Ezzel szeretnék tehát BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNNI MINDENKINEK!

BAJAI HALÁSZÉL GYUFATÉSZTÁVAL - AMI NEM HIÁNYOZHAT A KARÁCSONYI ASZTALRÓL


Halászlé
Hozzávalók - 2-3 személyre - 
- 1 kg ponty – kibelezve, enyhén vízzel átöblítve, de nem tisztára mosva –
- 1 db. nagy vöröshagyma összeturmixolva
- 1 db. kis paradicsom
- 1 db. kicsi tv paprika
- 1-2 db. bio halászlékocka
- 2 púpos ek. minőségi őrölt pirospaprika
- ízlés szerint só

Elkészítés
A halat mindkét oldalán sűrűn beirdalom, majd kb. 1,5 cm-es szeleteket vágok belőle. Besózom mindkét felét, majd egy nagy fazékba teszem. Ráöntöm a hagymaturmixot, beleteszem a paradicsomot és paprikát, majd hagyom 1 órát állni az egészet. Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje a halat, beleteszem a halászlékockát, s felforralom. Majd lejjebb veszem a lángot, hozzáadom az őrölt paprikát, s kb. 1 órát főzöm. Mielőtt megfőne, még főzés közben ízlés szerint sózom.
Tipp: A hagyma és az őrölt paprika sűríti be a levet, így igény szerint több is tehető mindkettőből, de max. a fent említett mennyiséget fele még pluszba, különben nagyon intenzív lesz az íze, elveszik a halászlé íze.
Tehető a halászlébe 1 db. kis burgonya, mert ez összetartja a levet, de én nem szoktam bele tenni.

Gyufatészta
Hozzávalók
- 0,5 kg fehér liszt
- 4-5 db. tojás
- Só

Elkészítés
Összedolgozzuk mindhárom alapanyagot, s kemény tésztát kell kapnunk – ha nem akar elsőre összeállni, egy kevés víz tehető bele, de inkább ne tegyünk -. Majd kinyújtjuk sodrófával, s mikor a sodrófára van tekerve a tészta, akkor a két oldalánál elvágjuk, így kb. 30-40 cm hosszú és kb. 5-6 cm széles lapokat kapunk, ami ne legyen vastagabb néhány milliméternél. Egymásra helyezzük a lapokat, s késsel kb. 2 mm széles csíkokat vágunk belőle, majd bő, sós vízben kifőzzük.
Bajai szokás szerint, a halhúst és a levet külön eszik. Először a levet eszik meg a tésztával – s esetleg a belsőségekkel, mint tej és ikra, majd utána a halhúst külön -. Vörösbor ajánlott hozzá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése