2012. május 31., csütörtök

Giorni italiani - Olasz napok a Symbolban

Valójában csak egy nap lesz most, június 6-a. Viszont a program zseniális. Alessandro Arena, az Olasz Melóból jól ismert sármos, olasz séf lesz a házigazda, s ahogy egy jó olaszhoz illik, a sorok között járkálva fog szóba elegyedni a vendégeivel. 
- Aki nem tud részt venni az eseményen, ne szomorkodjon, interjút készítek Alessandroval, s nem sokkal a rendezvény után beszámolok itt a blogon az estéről. -


De mi is a program?

Elvarázsolnak Italia csodálatos ízei? Érdekelnek az olasz konyha rejtelmei?  A "formaggio" szó hallatán összefut a nyál a szádban?
Ha igen a válasz, itt a helyed az Italian Fusion éttermében június 6-án, amikoris egy igazi olasz Trattoria hangulatát varázsoljuk a helyszínre.
Hangulatos olasz zenére, piros kockás terítőre szolgálják fel a hamisítatlanitáliai ételeket.
És mi erre a garancia? Maga Alessandro Arena, az Olasz Meló című műsorból már jól ismert chef, aki azt est házigazdájaként igazi veleszületett olasz temperamentummal kommentálja majd az eseményeket.

A belépés ingyenes, a teljes menü ára 7.900 Ft, amely magában foglal még egy welcome drinket és egy igazi olasz borkóstolót is.

Asztalfoglalás és információ: +36 30 748 40 50

Menu:

Bruscetta siciliana

Millefoglie di carpaccio di tonno
 
Linguine al pesto siciliano

Fusilli alla ragusana

Braciolette di pesce spada

Calamari ripieni

Caponata di melanzane

Insalata di arance e finocchio

Cassata siciliana





2012. május 30., szerda

Articsóka, a zöldségek homárja: articsóka olajban

Bár még 1-2 nap kell nekem a toscan utam beszámolójához, de, hogy addig se maradjunk mediterrán gondolatok nélkül, nézzük meg, mit is tudunk készíteni néhány darab articsókából. 
Az articsóka a mediterrán konyha egyik legjellegzetesebb növénye. Markáns ízének köszönhetően nagyon kevés fűszerezésre van szükség amikor articsókával dolgozunk, elég egy kis citrommal megkenni egyrészt, hogy ne barnuljon meg, másrészt pedig, hogy kellemes ízt kölcsönözzünk neki.
Sokféle módon elkészíthető étel. Lehet tölteni, sütni, olajban eltenni, salátát készíteni belőle. 
Hogy miért a zöldségek homárja? Ennek történelmi és felhasználási oka van. A történelmi oka, a középkorban drága ínyencségnek számított nem is annyira íze, mint inkább vélt afrodiziákum hatása miatt, de ez igazán soha nem lett bizonyítva. Felhasználási oka miatt pedig azért, mert pont annyira kevés rész használható fel belőle, mint a homárból. Aki már látott homárt tudja, hogy maga az állat szép nagy, de nagyon kevés hús fogyasztható belőle, nagyon sok páncél réteg fedi az állatot. Ugyanez tapasztalható az articsókánál is. Az articsóka leveleit egészen a fehér "szív" részig kell lebontani ahhoz, hogy megtaláljuk az értékes és finom részt. Igaz, a gyengébb levelekből lehet salátát készíteni, de mégiscsak a növény középső, apró része az igazán értékes csemege. 
S ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani azt a mennyiséget, ami rendelkezésünkre áll, tegyük el olajban, kiváló tud lenni a későbbieken pizzára, tésztához, vagy csak magában egy kis kenyérrel.

ARTICSÓKA OLAJBAN - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók
- 8 db. közepes méretű articsóka
- 05 l kiváló minőségű, de enyhe ízű olíva olaj
- 1,5 ek. fehérbor ecet
- 2 nagy csipet só
- 0,5 db. citrom leve

Elkészítés
Az articsókák leveleit leszedjük egészen addig, amíg nem érünk el a fehér, "szív" részhez. Ehhez a művelethez használjunk kesztyűt, mert befogja a kezet a növény. Ha idáig eljutottunk, egy késsel vágjuk le az articsóka tetejét, valamint az alját a szártól számítva kb. 1 cm magasságban, ahol a "szív" rész kezdődik. A késünk segítségével vakarjuk ki az apró szálakat a növényből. Közben készítsünk magunk mellé egy tál hideg vizet, amibe csavarjuk bele a fél citrom levét, s minden articsóka "szívet" ide tegyünk bele.
Ha ezzel a résszel megvagyunk, tegyünk fel a tűzre melegedni egy fazékba vizet, amihez tegyünk 0,5 dl olajat, 0,5 ek. fehérbor ecetet és a sót. Főzzük benne addig az articsóka "szíveket", amíg meg nem puhulnak. Ekkor szedjük ki őket óvatosan, kéztörlő papírral itassuk fel róla a folyadékot kicsit és hagyjuk kihűlni. 
Míg hűl, a maradék olajat keverjük össze az 1 ek. fehérbor ecettel. Ha kihűlt az articsóka, egy jól záródó üvegbe helyezzük egymás tetejére a darabokat és öntsük rá a borecetes olajat. Zárjuk le, s hűtőben tárolva hosszú ideig eláll.

2012. május 27., vasárnap

JÁTÉK!!!!! Eredeti toscan nyereményekkel a konyhába

Mielőtt kimentem Toscana-ba megígértem, hogyha elérjük az 1000 lájkolót a facebook oldalon mire hazajövök, akkor játszunk, s a nyereményeket egyenesen Toscanaból hozom, s a konyhában lesznek használhatók.
Mivel elértük az 1000 lájkot, sőt, már túl is vagyunk rajta, jöjjön is egy kis játék!


Mit kell tenni ahhoz, hogy valaki játékba kerülhessen?
- ha még nem lájkoltad a Rozmaring&Csokoládé oldalt a facebook-on, akkor tedd meg,
- ezt követően válaszolj a facebook-on a játék képe alatt az alábbi kérdésre: 

A DELIMANO JÁTÉKA ÁLTAL MELYIK OLASZ TARTOMÁNYBAN VOLTAM EGY HÉTIG FŐZŐKURZUSON?: TOSCANA VAGY SZICÍLIA

- nyeremény: 500 gr gesztenyeliszt, 1 zacskó paradicsomos fűszerkeverék, 1 zacskó bazsalikomos fűszerkeverék, 2 db. bacio csokoládé - tradícionális perugiai csokoládé -
A játék 2012. május 31-e éjfélig tart - sorsolás 2012. június 1-jén -. 

2012. május 16., szerda

Mascarpone-s spagetti

A tészta mindig jó választás minden étkezéshez. Legalábbis én sokszor eszem tésztát. Könnyű elkészíteni, laktató, s kiválóan lehet ízesíteni, szinte minden jól passzol hozzá. Legyen az zöldség, hús, sajt, akármi.
Most is egy ilyen, kb. 20 perc alatt elkészíthető spagettit hoztam.

MASCARPONE-S SPAGETTI - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM



Hozzávalók
- 125 gr spagetti
- 125 gr mascarpone
- 2 ek. reszelt parmezán sajt
- 1 ek. reszelt pecorino sajt
- 2 db. tojás sárgája
- só, bors, szerecsendió
- 2 tk. citromlé
- kb. 1 bő ek. szárított paradicsom
- víz a tészta megfőzéséhez

Elkészítés 
Feltesszük főni a tésztát sós vízben. Közben egy serpenyőben összekeverjük a tojás sárgáját, reszelt sajtokat és mascarponet, s kis lángon feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendiózzuk, majd hozzáadjuk a darabokra vágott szárított paradicsomot és a citromlevet. Sűrűsödésig főzzük, majd mielőtt a tészta elkészülne, a vizéből 2 ek-lal a mártáshoz keverünk, s megvárjuk, amíg enyhén besűrűsödik a mártásunk, ez kb. 1-2 perc.
Majd leszűrjük a tésztát - nem öblítjük le, mert akkor a sót lemossuk róla! -, a masszához keverjük, s melegen fogyasztjuk. 

2012. május 12., szombat

Olasz eper-álom

Visszavonhatatlanul elérkezett az eper ideje. Bármerre lép az ember, gyönyörűen mosolyognak mindenhonnan, nem lehet otthagyni őket. Legalább egy keveset venni kell belőle, akár tetszik az ötlet, akár nem :-D. De persze, miért is ne tetszene, hiszen annyi finom dolgot lehet készíteni belőle.
Íme pl. egy poharas finomság, néhány olasz hozzávalóval. 

OLASZ EPER-ÁLOM - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM 


Hozzávalók - 2 személyre, azaz 2 db. pezsgőspohárhoz - 
- 5 nagy db. eper
- 8 db. amaretto keksz
- 1 ek. citromlé
- 60 gr olasz habcsók massza: 23 ml víz, 1 kk. citromlé, 33 gr tojásfehérje, 73 gr cukor, 1 tk. eperpép – 1 db. közepes epret villával pépesre dolgozunk -

Elkészítés
Először elkészítjük az olasz habcsókot. A cukrot, citromlevet és vizet 120 fokosra forraljuk, közben a tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Majd, miközben verjük a habot, belecsurgatjuk a cukorszirupot. Hozzáadjuk az eperpépet és szinte kemény habbá verjük.
Ha kész, az epret a citromlével kézi botmixerrel összeturmixoljuk, majd a habcsókhoz keverjük. Belekeverjük az apróra tört amaretto kekszet és fogyasztás előtt fél órára a hűtőbe tesszük. 

2012. május 9., szerda

Fehérboros spárga és Food Revolution Hungary

Az olasz konyhához számtalan pozitív jelző illik, melyek közül legfontosabb az egészséges ételek. Hiszen természetes alapanyagokból, legtöbb esetben a ház kertjéből gyűjtik össze a növényeket, valamint olyan állathúst használnak, melynek a beszerzési forrását olyannyira jól ismerik, hogy szinte születése pillanatától a majdan asztalra kerülő jószág életét szemmel figyelhetik. 
Ezek a gondolatok mind tökéletesen igazodnak ahhoz a megmozduláshoz, melyet Jamie Oliver indított útjára Food Revolution Day elnevezéssel. 2012-ben Magyarország is kapcsolódik a mozgalomhoz Food Revolution Hungary néven, melynek fő egyénisége Povodör Judit. 
A mozgalom csúcspontja 2012. május 19-e, amikor mindenki, aki a mozgalom része szeretne lenni, egy dolgot kell, hogy megtegyen. Vagy egyedül, vagy családdal, vagy barátokkal, vagy mindenkivel, akivel jól érzi magát, egy napig csak olyan ételt fogyaszt, mely termelőtől vagy tenyésztőtől származik. Nem boltit, nem mirelitet, nem előre elkészítettet. Ez egy olyan nap, amely értünk van, az egészségünkért, a helyes táplálkozásért. S ha valakinek ahhoz támad kedve, hogy ezt a napját megossza idegenekkel is, ezt is megteheti, a Food Revolution Hungary facebook oldalán megoszthat képeket, élményeket, beszámolókat, hiszen ott már egy nagy, virtuális társaság érdeklődve várja mindenki hozzászólását. Én akkor már Toszkánában leszek a főzőkurzuson, s ha épp nem lesz internet lehetőségem, mélyen gondolni fogok a mozgalom tagjaira és sok fotót készítve az aznapi vacsorámról, később megosztom mindenkivel az élményeimet. 
Ma egy kis segítséget adok azoknak, akik még nem tudják pontosan mi is legyen az, amit ezen a napon, vagy bármelyik más napon szívesen nassolnának ebéd után, de még vacsora előtt.

SPÁRGA FEHÉRBORMÁRTÁSBAN - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók
- 10 szál spárga, melyet előtte sós és enyhén cukros vízben pár percig főztünk
- 2 dl minőségi száraz fehérbor
- 1 db. mogyoróhagyma
- 1 tk. sáfrány
- 2 dl tejszín
- olíva olaj, só, bors

Elkészítés
Vágjuk a hagymát nagyon apróra, s 3 ek. olíva olajon pároljuk meg. Vigyázzunk, ne barnuljon, csak párolódjon. Majd adjuk hozzá a fehérbort, s főzzük addig, amíg a mennyiség a felére csökken. Keverjük el benne a sáfrányt, majd adjuk hozzá a tejszínt, sót és borsot ízlés szerint, s kis lángon főzzük addig, amíg krémes állagú nem lesz. Ezután egy szűrőn paszírozzuk át, locsoljuk meg vele a spárgát, s már fogyasztható is. 

2012. május 5., szombat

Anyák Napjára - Duplán fondantos eper

Közeledik az Anyák Napja, s már egy egész napja azon gondolkodom, mivel lepjem meg anyukámat. Valahol láttam a csokoládés epret. Elgondolkodtam a dolgon, érdemes lenne egy egészséges bonbont készíteni anyukámnak - meg a keresztanyukámnak és az anyósomnak is :-) -. 
Viszont, anyukám cukorral eszi az epret. Na, ezt, hogy oldjam meg? Hát persze, hogy dupla fondanttal :-). 

ANYÁK NAPJÁRA - DUPLÁN FONDANTOS EPER

Hozzávalók
- 20 db. nagy eper
- 6 dkg étcsokoládé - min. 75%-os -
- 6 bő ek. cukor
- 4 ek. víz

Elkészítés
Először a cukor fondantot készítjük el. A cukrot a vízzel közepes lángon addig főzzük, amíg fáradtan folyékony nem lesz. Ez annyit tesz, hogy már nem folyékony, hanem olyan állagú, mint a híg méz.
Levesszük a tűzről, s az epreket gyorsan megforgatjuk benne darabonként, s sütőpapírra tesszük őket egymástól kellő távolságra. Majd a végén újból megforgathatjuk a cukor fondantban, ha édesebben szeretjük. 
Amíg hűl, addig elkészítjük a csokoládé fondantot is. Gőz fölött a csokoládét megolvasztjuk, s nagyon gyorsan megforgatjuk benne félig vagy teljesen az epreket szintén egyenként, s egy tálcára helyezett sütőpapírra tesszük őket - ha közben kezdene megkeményedni a csokoládé, ismét gőz fölött olvasszunk rajta -.
Nagyon fontos, hogy minden egyes mártás után, legyen az cukorszirup vagy csokoládé, mielőtt tovább mennénk, feltétlen meg kell várni, hogy az előző mártás már hideg, szinte szilárd legyen az epren. 
Ha a csokoládé kihűlt, min. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Boldog Anyák Napját minden Édesanyának! 

2012. május 2., szerda

Castagnaccio, a toszkán gesztenyelisztes torta

Közeledik az időpont, hogy indulok Toszkánába a főzőkurzusra, s úgy látszik, ez az izgalom már áttevődött a konyhámba is :-D.
Ma egy nagyon finom, tipikusan toszkán desszertet ajánlok, ami gesztenyelisztből készül. 

CASTAGNACCIO, A TOSZKÁN GESZTENYELISZTES TORTA - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók
- 0,5 kg gesztenyeliszt
- 1 tk. só
- 0,5 dl hideg víz
- 1 ek. extra szűz olíva olaj
- 4 dkg fenyőmag
- 2 tk. finomra vágott rozmaringlevél
- 1 doboz ricotta
- 1 ek. cukor
- 1 marék pirított dió

Elkészítés
A gesztenyeliszthez hideg vizet csorgatunk annyit, hogy az állaga olyan legyen, mint a tejszín. Majd beletesszük az olajat, sót, fenyőmagot és rozmaringlevelet, s elkeverjük benne.
Egy kiolajozott tortaformába tesszük, s 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg úgy nem néz ki, mint a csokitorta.
A ricottát összekeverjük a cukorral, a sütemény tetejére tesszük, majd pirított dióval megszórjuk.