2013. január 12., szombat

Sütőtök kakukkfüves és diós kéksajttal

Említettem már párszor, hogy a sütőtök nálam a tél egyik legnagyobb befutója. Többféleképpen próbáltam már elkészíteni, íme egy újabb verziója.

SÜTŐTÖK KAKUKKFÜVES ÉS DIÓS KÉKSAJTTAL


Hozzávalók - 2 személyre - 
- 75 dkg sütőtök
- 1 kis gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 tk. vaj
- 50 gr dió kissé megpirítva és durvára törve
- 10 dkg kéksajt
- 1 tk. szárított kakukkfű
- 1 tk. méz
- só, bors
- olíva olaj

Elkészítés
A tök héját megmossuk, majd a tököt ketté vágjuk és kivájjuk a magos részét. Ebbe a részbe teszünk 1-1 kis darab vajat, valamint a fokhagymát, majd a tök sülésre szánt részét megkenjük olíva olajjal és sózzuk, borsozzuk.
200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük, ami kb. szűk 60 perc alatt megtörténik.
Közben összekeverjük a többi összetevőt, a sajtot, a durvára tört pirított diót, kakukkfüvet és egy kevés sót és borsot. A sajtból és a dióból is egy keveset félre teszünk, ezzel szórjuk majd meg a tök tetejét. Ha megsült a tök, óvatosan kivájjuk a héjából a belsejét, egy keveset hagyjunk benne, hogy a héja nem veszítse el a tartását, s összekeverjük a sajtos egyveleggel. Majd visszatöltjük a héjába, megszórjuk a maradék félre tett sajttal és dióval, s egy kevés mézet csorgatunk a tetejére. 10-15 perce még visszatesszük a sütőbe, majd melegen fogyasztjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése