2013. február 16., szombat

Datolyával töltött makréla

A Valentin napi édességhalmaz után jöjjön egy egészséges és finom étel. S mi lehetne egészségesebb a halnál? S mi lehetne ebben a kategóriában finomabb a makrélánál?

DATOLYÁVAL TÖLTÖTT MAKRÉLA


Hozzávalók
- 50 dkg makréla – ez 2 db. –
- 5 dkg liszt
- 3,8 dkg szeletelt mandula
- kb. 8 db. közepes méretű datolya
- 1 kisebb tojás sárgája
- 0,5 tk. cukor
- 2 kk. reszelt gyömbér
- 15 gr. vaj
- 3 ek. olíva olaj
- só, bors
- 2 dl. víz

Elkészítés
A lisztet enyhén sós vízben – 1 dl. – a cukorral elkezdjük főzni a legkisebb gázrózsa kis lángján egy vaslapon, hogy mindenhol egyformán főjön. Folyamatos keverés mellett kb. 5 percig főzzük, amíg nem lesz „krém” állagú. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a vajat és hagyjuk kihűlni. A mandulaszeleteket 160 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt aranybarnára sütjük úgy, hogy minden szelet barna legyen. Ha kész, kézzel összemorzsoljuk durvára.
Amikor a liszt kihűlt, belekeverjük a tojás sárgáját, 1 kk. reszelt gyömbért és fokozatosan hozzáadjuk a mandulát. Ekkor már kemény, formálható masszát kell kapnunk.
A datolyákat kimagozzuk, s egy kávéskanállal megtöltjük őket a masszával és a makrélákba helyezzük őket.
(Ha fagyasztott makrélát veszünk, annyi csak a dolgunk vele, hogy kiolvasztjuk, egy kicsit átmossuk a belsejét, s ha nincs végig vágva, akkor végigvágjuk a halat. Ha frisset veszünk, akkor kibelezzük és alaposan átmossuk a halakat.)
Ha megtöltöttük a makrélákat és még marad egy kevés massza, s még a halban is van hely, akkor beletömjük a halba a masszát.
Ez után fogpiszkálóval összetűzzük őket.
Az olíva olajat összekeverjük egy kevés sóval, a maradék 1 kk. reszelt gyömbérrel és 1 késhegynyi őrölt borssal, s bekenjük vele a halak mindkét oldalát. Egy nagy üvegtálba tesszük őket, 1 dl vizet öntünk alájuk és 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük úgy, hogy a tálat lefedjük alufóliával.
Kb. 20 perc múlva az alufóliát eltávolítjuk, s a halakat még tovább sütjük 20 percig.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése